Siirry suoraan sisältöön

LibreOffice on hyvä vaihtoehto Microsoft Officelle

LibreOffice on hyvä vaihtoehto Microsoft Officelle

LibreOffice on ilmainen, avoimen lähdekoodin toimistopaketti, joka perustuu OpenOffice.org-koodiin. Ohjelma sisältää muun muassa tekstinkäsittelyn ja taulukkolaskennan sekä esitysgrafiikan, vektorigrafiikan, tietokantojen ja matemaattisten kaavojen kehittämisen ja hyödyntämisen. LibreOffice on käännetty yli 100 kielelle (myös suomeksi tarjolla), ja sitä voi käyttää kaikissa tärkeimmissä käyttöjärjestelmissä, kuten Microsoft Windowsissa, macOS:ssä ja Linuxissa. LibreOffice sisältyy moniin Linux-jakeluihin, kuten Debian, Ubuntu, Fedora, Mandriva, openSUSE ja CentOS.

The Document Foundation on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka ylläpitää LibreOfficea. Käytössä on aina kaksi vakaata versiota, toinen varovaisille ja toinen rohkeille käyttäjille. Vanhempi versio on tehty erityisesti varovaisille, sillä uudenkarheat julkaisuversiot on tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka haluavat testata. Jokaisella versiolla on rajoitettu tuki noin 9 kuukauden ajan sen alkuperäisen julkaisun jälkeen, jolloin uudemmassa versiossa odotetaan olevan riittävän kehittyneitä ominaisuuksia, jotta se tarjoaa vakautta myös kaikkein varovaisimmille käyttäjille. Esimerkiksi Linux-jakelut tai kolmannen osapuolen kehittäjät saattavat tarjota tietoturvakorjauksia aiempiin versioihin. Voit ladata LibreOfficen tästä linkistä: Download.

Microsoft Office on käytetyin paketti

LibreOfficen suurin kilpailija on Microsoft Office. Microsoft on pitkään hämmentänyt sekä kotikäyttäjiä että toimistoalan ammattilaisia sekavilla Office-paketillaan. Kotikäyttäjille, pienille ja keskisuurille yrityksille, kouluille ja suuryrityksille on saatavilla useita Office-paketteja. Monien pakettien lisäksi pakettien sisällä olevat ohjelmaversiot vaihtelevat jonkin verran. Merkittävimmät vaihtelut liittyvät Exceliin ja Teamsiin.

Perusversion lisäksi Excelistä on olemassa useita keskitason ja edistyneen tason versioita. Pk- ja suuryritysten Excel-versioiden toiminnoissa on joitakin merkittäviä eroja. Excelin Power-työkalut, joihin kuuluvat Power View, PowerMap ja Power Pivot, ovat käytettävissä vain suuremmissa Business Edition -versioissa. Excelin sisäänrakennetut funktiot, Analysis Services ja PowerPivot tarjoavat kattavat tietojen valmisteluominaisuudet. Excel 2013:ssa tai uudemmissa Excel-versioissa Power Query on nyt käytettävissä kaikissa Excel-versioissa, mutta suurissa yrityksissä on enemmän tietolähteitä, jotka eivät ole käytettävissä PK-yrityksille ja yksityishenkilöille suunnatuissa versioissa.

LibreOfficen kilpailija Microsoft Teams ja Insider

Microsoft Teams on viime vuosina laajentunut myös työpaikan ulkopuolelle. Jälleen kerran Microsoft on sotkenut Teamsin eri versioiden kuvaamisen. Teams for work on ladattavissa ilmaiseksi Teams for business -tilaajille. Tämä on Teams for workin kokeiluversio, joka on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Teams for personal life on erillinen Teams, joka on suunnattu perheille, ystäville ja muille ryhmille. Tätä versiota voi käyttää ilman Microsoft-tunnusta.

Microsoft tarjoaa myös pääsyn Office Insider -ohjelmaan, jonka avulla voit kokeilla Office-ohjelmien uusimpia versioita ennen niiden julkaisua. Insider-ohjelmaan voivat liittyä sekä koti- että yrityskäyttäjät. Mieti, miten uudet toiminnot toimivat yrityksessäsi, ennen kuin päätät ottaa ne käyttöön. On syytä huomata, että vaikka näitä innovatiivisia toimintoja kehitetään ja otetaan käyttöön, ne voivat aiheuttaa ongelmia sovellusten toiminnallisuudessa ja luotettavuudessa. Aika näyttää milloin LibreOffice tulee tarjoamaan samat ominaisuudet.

Paljon on ehtinyt muuttua

Tietotekniikan kehitys on hurjaa. On aikamoinen ihme, mitä kaikkea jokainen meistä voi kotikoneillaankin tehdä. Voidaan kirjoittaa tekstiä, editoida videoita sekä suorittaa hyvin monimutkaisia ja vaikeita laskutoimituksia ja jopa automaattisesti. Seuraava askel tulee olemaan robottien hyödyntäminen arkisissa tehtävissä, ja osin robotit ovatkin jo korvanneet ihmiset tietyillä aloilla. Robotteihin saadaan lyötyä sisään sellainen ohjelmisto, ettei ihmisten suorituskyky ja laskentakyky pärjää sille.

Tehtailla robotit ovat olleet jo vuosikymmeniä käytössä, mutta yhä kasvavassa määrin robotit korvaavat ihmiset myös töissä, jotka perinteisesti on pidetty vain ihmisten töinä. Jos esimerkiksi mietit uusia sijoituksia, sijoitusvinkkejä voi tarjota robotti. Näin on jo monella sivustolla. Robottien etu ihmisiin verrattuna on se, että ne voivat analysoida ihmistä nopeammin valtavia määriä dataa.