Sovellukset
Sovellukset eli ohjelmistot ovat ohjelmia, pelejä tai toimintoja, joita voidaan ladata tietokoneelle, älypuhelimeen tai tablettiin. Useimmiten niitä lataillaan sovelluskaupoista. Mobiilisovellukset ovat tulleet yhä suosituimmiksi, koska mobiili kulkee jatkuvasti mukana taskussa. Tosin kaikista ohjelmistoista ei ole tarjolla mobiilisovelluksia, joten niitä on käytettävä työpöytäsovelluksina. Maailman suosituimpia sovelluksia kuten Whatsappia ja TikTokia käytetään eniten juuri älypuhelimella. Älypuhelimeen sovelluksia voi hankkia joko Applen tai Googlen omista sovelluskaupoista. Suuri osa näistä ohjelmistoista onkin ilmaisia, mutta niiden haittana ovat tietenkin mainokset, joiden avulla käyttöä rahoitetaan.
Millaiset sovellukset sopivat mobiiliin
Mobiiliin ladattavien suosittujen sovellusten lista vaihtelee melkeinpä päivittäin ja uusia ilmestyy koko ajan lisää. Usein tulee kokeiltua jotakin eikä sen käyttöä välttämättä jatka kokeilua pidemmälle. Mutta toisaalta osa niistä on sellaisia, että kun sen on kerran ladannut, siitä ei halua luopua lainkaan.
Pysäköintisovellukset ovat autoilijalle tärkeä hankinta, koska niiden avulla on kaupungissa pysäköinti huomattavasti helpompaa. Parhaita puolia näissä on se, että pysäköintiaikaa pystyy jatkamaan ilman, että kävelee autolle ostamaan automaatista lisäaikaa. Ajan lisääminen onnistuu puhelimella.
Toinen suosittu ryhmä on sovellukset, joilla voi varata lentoja. Jokaisella lentoyhtiöllä on oma sovelluksensa, mutta ne ovat hyvänä apuna matkalle lähtiessä. Appiin tulevat kätevästi viime hetken ilmoitukset. Kun matkailusta on kysymys, niin samalla tavalla voi hotellivarauksia tehdä sovelluksella ja varaustiedot on hyvin saatavilla.
Myös pankkisovellukset ovat tänä päivänä helppokäyttöisiä ja jokaisella pankilla on omansa. Niiden avulla onnistuu laskujen maksaminen, tilitietojen selaaminen sekä monet muut toiminnot ilman, että tarvitsee käyttää lainkaan kannettavaa tietokonetta.
Tutustu seuraaviin aiheisiin
Sovellukset ja niiden päivitys
Mobiililaitteissa sovellusten päivitys on varsin yksinkertaista. Useimmiten se tapahtuu automaattisesti ja monesti vielä yön aikana. Joissain tapauksissa niiden päivitys täytyy itse käynnistää. Ne tulevat kuitenkin tarjolle, joten ne on helppo valita asennettavaksi.
Työasemien sovellukset vaativat tilanteesta riippuen enemmän vaivaa kuin mobiilissa. Kotikoneella sovelluksista on vastattava itse tai muussa tapauksessa sovellukset saattavat olla pitkiä aikoja päivittämättä. Se aiheuttaa monesti toimivuuteen ongelmia, joiden ei aina edes ymmärrä johtuvan päivittämättömistä sovelluksista.
Sovellusten päivittäminen on varsin yksinkertaista eikä niihin juurikaan tarvitse antaa mitään muita tietoja kuin ehkä pääkäyttäjän salasanan. Tätäkään ei kysytä, jos käyttäjällä on jo pääkäyttäjän oikeudet omalla tunnuksellaan. Näin se on usein juuri kotikoneissa.
Yksinkertaista vai monimutkaista
Sovelluksista useimmat on tehty niin, että ne palvelevat vain yhtä tarkoitusta. Monilla meistä onkin esimerkiksi mobiilissa niitä käytössä paljon, mutta ne pysyvät yksinkertaisina silloin, kun ne hoitavat vain yhtä tehtävää. Myös käyttäjät ovat sitä mieltä, että yksinkertaiset sovellukset ovat helpompia, koska niiden oppimiseen ei juurikaan tarvitse käyttää aikaa. Hyvin suoraviivaisia ja helppoja ovat muun muassa uutispalvelut. Niissä ei juurikaan tarvitse osata kuin selata otsikoita ja sen jälkeen klikata auki otsikko, jos asia kiinnostaa enemmän ja siitä haluaa vähän tarkempaa tietoa.
Jo äsken mainittiin pankkisovellukset ja ne sisältävät huomattavasti enemmän toimintoja kuin uutisista kertovat. Pankkien toiminnot saattavat kuitenkin olla jo niin tuttuja työasemalta käytettynä, ettei niiden kanssa tule ongelmia, vaikka ne ovatkin pienemmässä tilassa ja niissä ei välttämättä ole edes kaikkia ominaisuuksia kuin pankin normaalissa sovelluksessa. Näiden lisäksi sovellukset voivat olla kooltaan jo eräänlaisia ekosysteemejä ja yksi tällainen on esimerkiksi Facebook. Siellä voi tehdä monia erilaisia asioita ystävien kommentoinnista verkostoitumiseen, mutta kaupankäyntikin on mahdollista.
Sovellukset päivittyvät taustalla
Älylaitteisiin tarkoitetut sovellukset päivittyvät hyvin nopealla syklillä ja suurimmaksi osaksi päivitykset tulevat siksi, että niissä on virheitä tai niiden tietoturvaa parannetaan. Päivityksissä niihin tuodaan myös lisää uusia ominaisuuksia. Teknologia on kuitenkin edistynyt todella pitkälle ja monet sovellukset päivittyvät taustalla silloin, kun puhelin on liittyneenä esimerkiksi kotiverkkoon.
Jos kuitenkin sovellusten päivittäminen on erikseen käynnistettävä, kannattaa käynnistää kaikki kerralla. Yksitellen käynnistäminen vie jonkin verran aikaa varsinkin silloin, jos sovelluksia on paljon. Toisinaan on myös hyvä miettiä, tarvitseeko kaikkia sovelluksia ja jos ei, niitä on mobiilista helppo poistaa. Ne vievät tarpeettomasti laitteessa tilaa ja saattavat lisätä myös tietoturvariskiä. Päivitykset lisäävät jonkin verran muistin kulutusta, joten se on muistettava, jos muisti aina toisinaan älylaitteesta loppuu.
Miksi kaikkia sovelluksia ei voi poistaa?
Moni on ehkä huomannut sen, että kaikkia sovelluksia ei varsinkaan älylaitteesta voi poistaa. Valmistaja voi määritellä, mitä niistä ovat sellaisia, että ne ovat välttämättömiä laitteen toiminnalle. Joten sovellukset eivät koskaan ole tasa-arvoisia. Valmistajilla onkin tapana, että he haluavat käyttäjät heidän omien sovellustensa käyttäjiksi mieluummin kuin jonkun toisen yrityksen tekemän.
Jotakin sovelluksia voi kuitenkin poistaa älypuhelimen sovellusten hallinnan kautta. Poistosta saattaa silloin tulla varoitus, että jokin toinen sovellus saattaa sen jälkeen toimia ongelmallisesti. Varoituksista huolimatta poiston voi hyvillä mielin tehdä, koska joskus ne korvataan niin sanotulla tehdasversiolla.
Sovellusten kirjo
Sovelluksia on tarjolla käyttäjille hyvin moniin eri tarkoituksiin. Niitä on mukava lisäillä, kun ne eivät ehkä maksa mitään ja vaikka niitä ei välttämättä tarvitsekaan. Käyttämättömät sovellukset pitäisi kuitenkin poistaa, sillä ne kuluttavat tarpeettomasti laitteen resursseja.
Moni ohjelmisto on kuitenkin käyttäjälleen tärkeä. Tärkeimpiä ovat tietenkin sähköposti -sovellukset sekä tekstinkäsittely ja taulukkolaskennat. Näiden lisäksi käytössä ovat pikaviestimet tai viestisovellukset yleensä. Niiden käyttäminen on näppärää ja säästää samalla puhelinkuluissa. Erilaisia ohjelmistoja voi hyvin kokeilla, mutta ne kannattaa ehdottomasti poistaa koneelta, jos niitä ei jatkossa käytä tai niistä ei ole kiinnostunut myöhemmin.