Sovellukset

Sovellukset eli ohjelmistot ovat ohjelmia, pelejä tai toimintoja, joita voidaan ladata tietokoneelle, älypuhelimeen tai tablettiin. Useimmiten niitä lataillaan sovelluskaupoista. Mobiilisovellukset ovat tulleet yhä suosituimmiksi, koska mobiili kulkee jatkuvasti mukana taskussa. Tosin kaikista ohjelmistoista ei ole tarjolla mobiilisovelluksia, joten niitä on käytettävä työpöytäsovelluksina. Maailman suosituimpia sovelluksia kuten Whatsappia ja TikTokia käytetään eniten juuri älypuhelimella. Älypuhelimeen sovelluksia voi hankkia joko Applen tai Googlen omista sovelluskaupoista. Suuri osa näistä ohjelmistoista onkin ilmaisia, mutta niiden haittana ovat tietenkin mainokset, joiden avulla käyttöä rahoitetaan.

Sovellukset

Sovellukset ja niiden päivitys

Sovellukset

Mobiililaitteissa sovellusten päivitys on varsin yksinkertaista. Useimmiten se tapahtuu automaattisesti ja monesti vielä yön aikana. Joissain tapauksissa niiden päivitys täytyy itse käynnistää. Ne tulevat kuitenkin tarjolle, joten ne on helppo valita asennettavaksi.

Työasemien sovellukset vaativat tilanteesta riippuen enemmän vaivaa kuin mobiilissa. Kotikoneella sovelluksista on vastattava itse tai muussa tapauksessa sovellukset saattavat olla pitkiä aikoja päivittämättä. Se aiheuttaa monesti toimivuuteen ongelmia, joiden ei aina edes ymmärrä johtuvan päivittämättömistä sovelluksista.

Sovellusten päivittäminen on varsin yksinkertaista eikä niihin juurikaan tarvitse antaa mitään muita tietoja kuin ehkä pääkäyttäjän salasanan. Tätäkään ei kysytä, jos käyttäjällä on jo pääkäyttäjän oikeudet omalla tunnuksellaan. Näin se on usein juuri kotikoneissa.

Sovellusten kirjo

Sovelluksia on tarjolla käyttäjille hyvin moniin eri tarkoituksiin. Niitä on mukava lisäillä, kun ne eivät ehkä maksa mitään ja vaikka niitä ei välttämättä tarvitsekaan. Käyttämättömät sovellukset pitäisi kuitenkin poistaa, sillä ne kuluttavat tarpeettomasti laitteen resursseja.

Moni ohjelmisto on kuitenkin käyttäjälleen tärkeä. Tärkeimpiä ovat tietenkin sähköposti -sovellukset sekä tekstinkäsittely ja taulukkolaskennat. Näiden lisäksi käytössä ovat pikaviestimet tai viestisovellukset yleensä. Niiden käyttäminen on näppärää ja säästää samalla puhelinkuluissa. Erilaisia ohjelmistoja voi hyvin kokeilla, mutta ne kannattaa ehdottomasti poistaa koneelta, jos niitä ei jatkossa käytä tai niistä ei ole kiinnostunut myöhemmin.