Siirry suoraan sisältöön

Aloittelijan ETH 2.0 Opas

Aloittelijan ETH 2.0 opas

Jos olet kiinnostunut kryptovaluutasta juuri nyt, olet aloittamassa kryptoseikkailusi hyvin jännittävään aikaan. Tämä johtuu siitä, että Ethereum 2.0 on juuri julkaistu! Tämä on yksi tärkeimmistä ja vaikuttavimmista uudistuksista kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen alalla. Siitä syystä on hyvin tärkeää, että tiedät kaiken mahdollisen tästä uudistuksesta jopa siinä tapauksessa, että olet vasta aloittelemassa.

Kryptovaluuttojen ala saattaa tuntua hieman haastavalta vasta alkajalle. Me haluamme helpottaa tätä asiaa. Sen takia tämä artikkeli tulee perehtymään juuri Ethereum 2.0 versioon. Avullamme sinulle tulee selviämään aivan kaikki tarvittava. Lisäksi kerromme, mistä asioista sinun kannattaa oppia vielä yksityiskohtaisemmin ja miten voit niin tehdä. Aloitetaan, jotta pääset aloittamaan kunnolla seikkailusi kryptovaluuttojen maailmassa.

Oletko ottamassa aivan ensimmäiset askeleet kryptovaluuttojen maailmaan?

Jos olet aivan vasta-alkaja kryptovaluuttojen maailmassa, sinun tulee tietenkin ottaa hieman enemmän erilaisia asioita huomioon. On hyvin tärkeää, että opit kaikki perusteet läpikotaisin. Tietenkin on monia ihmisiä, jotka eivät halua nähdä tätä vaivaa, ja päättävät vain hankkia jotain kryptovaluuttaa. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Jos käytät aikaa perusteiden oppimiseen, sinun tulee olemaan yksinkertaisesti helpompaa ymmärtää koko alaa.

Tämä artikkeli tulee tietenkin ottamaan katsauksen joihinkin asioihin, mutta joihinkin tekijöihin on paras ottaa vielä yksityiskohtaisempi katsaus. Yksi näistä on esimerkiksi kryptovaluuttojen turvallinen säilytys. Me tulemme kertomaan asiasta hieman, mutta saatat haluta oppia hieman lisää. Lue lisää ethereum lompakoista täältä ja voit olla varma siitä, että tiedät aivan kaiken mahdollisen aiheesta.

Toinen samankaltainen aihe, josta on suositeltavaa oppia vielä enemmän on lohkoketju teknologia. Koska Ethereum lohkoketju on erityisen kuuluisa ja tärkeä vaihtoehto, me tulemme tietenkin perehtymään siihen hyvin paljon. Silti, on hyvin tärkeää, että tiedät mitä lohkoketju teknologia oikein edes tarkoittaa, ja minkälaisia mahdollisuuksia se tarjoaa. Sen avulla sinun tulee olemaan myös huomattavasti helpompaa ymmärtää eri vaihtoehtojen erot, mikä voi vaikuttaa jopa siihen, mitä kryptovaluuttoja haluaisit hankkia.

Ethereum on yksi alan kuuluisimmista vaihtoehdoista

Kuten voit varmasti arvata tämän artikkelin nimestä, me tulemme keskittymään Ethereumiin. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että kyseessä on yksi alan tärkeimmistä ja kuuluisimmista vaihtoehdoista. Tätä on tietenkin korostanut vain entisestään Ethereum 2.0 eli uusi versio, mutta tämä tämä ei ole edes ainoa syy. Jo alkuperäisellä versiolla oli huomattavan suuri vaikutus koko kryptovaluuttojen alaan.

Alkuperäinen Ethereum tuotiin markkinoille vuonna 2015. Toisin sanoen se ei ole todellakaan ensimmäinen vaihtoehto alalla, mutta sillä oli suuri vaikutus kryptovaluuttojen nopeasti nousevaan suosioon vuonna 2016. Tämä johtui siitä yksinkertaisesta syystä, että Ethereum esitteli ensimmäisenä eri toiminnot lohkoketjulle. Tätä ennen kryptovaluuttoja voitiin käyttää pelkästään vaihtoehtoisena maksuna perinteisten fiat valuuttojen kuten euron sijasta.

Tämä uusi muutos avasi uskomattoman määrän ovia erilaisiin mahdollisuuksiin, joita ei voitu edes ennen kuvitella. Tämä tekee Ethereumista vieläkin yhden kaikista tärkeimmistä keksinnöistä kryptovaluuttojen alalla. Ilman sitä on mahdoton sanoa, kuinka kauan kryptovaluuttoja oltaisiin voitu käyttää vain maksuna.

Ethereum sanasto haltuun

Ennen kuin perehdymme kunnolla uuteen Ethereum 2.0 versioon, meidän tulee varmistaa yksi hyvin tärkeä asia. Ethreumiin liittyy nimittäin tiettyä sanastoa, josta on hyvä olla tietoinen. Muussa tapauksessa saatat nimittäin hämmentyä hyvinkin paljon siitä, mistä eri artikkeleissa ja oppaissa puhutaan.

Ensimmäinen asia tähän sanastoon liittyen on itse Ethereum termi. Nimittäin Ethereum ei tarkoita kryptovaluuttaa ollenkaan. Se on itse lohkoketjun nimi, jonka päällä kryptovaluutta toimii. Kuitenkin juuri lohkoketju on se, mikä määrittelee kryptovaluutan toiminnot. Tämä tarkoittaa sitä, että Ethereum lohkoketju on juuri se, mikä tekee tästä niin erityisen. Siitä syystä tätä nimeä käytetään yleisesti myös kryptosta.

On kuitenkin hyvä tietää, että krypton nimi on oikeasti Ether. Siitä käytetään lyhennettä ETH, johon tulet myös törmäämään. Jos puhut silti haluavasi ostaa Ethereumia, voit olla varma siitä, että kaikki ymmärtävät, mitä oikeastaan tarkoitat. Viimeinen nimi, mistä sinun on myös hyvä tietää on kryptovaluutta. Nimittäin Ether on kryptomerkki eikä kryptovaluutta.

Onko tällä vaikutusta sinuun? Ei oikeastaan. Siitä on silti hyvä tietää sen takia, että et tule hämmentymään lukiessasi eri artikkeleita aiheesta. Silti voit käyttää puhekielessä kumpaa vain termiä, ja tulet ymmärretyksi. Ainoastaan alan keskustelupalstoilla tämä asia on hyvä ottaa huomioon, jotta et tule saamaan moitteita.

Mikä Ethereum 2.0 oikeastaan edes on?

Nyt kun ymmärrät, kuinka tärkeä asia on kyseessä, ja mitä eri termit tarkoittavat voimme perehtyä Etheruem 2.0 versioon. Jos olet lukenut ollenkaan krypto uutisia lähiaikoina tai jopa valtamedian lähteitä, olet varmasti törmännyt tähän asiaan. Kyseessä on todellakin näin suuri ja tärkeä asia.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Ethereum 2.0 on uusi versio Ethereum lohkoketjusta. Lohkoketjuja muutetaan ja päivitetään tietenkin koko ajan, mutta Ethereum 2.0 on niin suuri muutos, että se vaati aivan oman versionsa. Tämä johtuu siitä, että sen mukana koko lohkoketjun perusteet muutettiin aivan uudenlaiseen versioon. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketjun protokolla muutettiin yhdestä toiseen.

Mutta mikä on lohkoketjun protokolla? Tällä tarkoitetaan sitä, miten louhijat saavat palkkion. Ethereum käytti ennen Proof of Work eli PoW protokollaa. Tämä tarkoitti sitä, että louhijat saivat palkkion siitä, kun he onnistuivat ratkaisemaan pulman ja luomaan uuden lohkon. PoW protokolla on kaikista vanhin tapa luoda lisää lohkoja, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että uudistus tuli todellakin tarpeeseen.

Uuden version mukana protokolla vaihdettiin Proof of Stake eli PoS protokollaan. Tämä protokolla tarkoittaa sitä, että louhija valitaan jo etukäteen ja heidän tulee todistaa pystyvänsä louhimaan lohko. Palkkio annetaan tietenkin vasta sen jälkeen, kun pulma on ratkaistu ja uusi lohko luotu. Silti se, että louhija valitaan etukäteen vaikuttaa suuresti tähän palkkion saamiseen. Syy tähän tulee selviämään sinulle artikkelimme aikana monien eri näkökulmien kautta.

Miksi Ethereum 2.0 tehtiin?

Koska alkuperäinen Ethereum on niin tärkeä vaihtoehto kryptovaluuttojen alalla, monia kiinnostaa tietää, miksi uusi versio edes tarvittiin. Tähän on tietenkin monia eri syitä, mikä ei oletettavasti yllätä monia. Hyvin yksinkertaisesti sanottuna, Ethereum lohkoketjun suunnittelijoilta oikeastaan alettiin vaatimaan muutoksia ulkoisesti.

Kuten sanoimme aikaisemmin, Ethereum on julkaistu vuonna 2015. Tämä ei sinänsä vaikuta kovin pitkältä iältä uuden version luomiseen, mutta kryptovaluuttojen alalla se on hyvin vanha vaihtoehto. Teknologia on kehittynyt huomattavasti yli viidessä vuodessa. Tämä on avannut ovia sekä uusille mahdollisuuksille kuten myös erilaisille uusille lohkoketju vaihtoehdoille. Tämä onkin pohja sille, miksi Ethereum 2.0 luotiin.

Nimittäin mitä enemmän erilaisia kryptovaluuttoja oikein on, sitä suurempi kilpailu niiden välillä on. Vaikka Ethereum on ollut tärkeä ja suosittu vaihtoehto jo kauan aikaa, tämä ei anna sille sellaista asemaa, josta sitä ei voitaisi syrjäyttää. Koska monet uudet vaihtoehdot käyttävät uusia toimintoja toimiakseen, Ethereum lohkoketjun tuli tehdä samoin. Vain tällä tavalla se voi pysyä kilpailussa mukana.

Toinen syy on vielä selkeämpi kuin kasvava kilpailu. Tämä on nimittäin kritiikki, jota Ethereum on saanut osakseen vuosien saatossa. Erityisesti Proof of Work protokolla on saanut kritisointia, minkä tulemme selittämään myöhemmin. Jossain vaiheessa Ethereumin oli yksinkertaisesti pakko vastata kritisointiin jollakin tavalla. Loppujen lopuksi se ei ole Bitcoin, joka käyttää myös PoW protokollaa. Koska Bitcoin on ensimmäinen vaihtoehto koko alalla, se tulee aina olemaan hieman koskematon kritiikille. Ethereumilla eikä millään muullakaan ole tätä sijaa. Sen takia ne joutuvat tekemään töitä miellyttääkseen kaikkia.

Mitä Ethereum 2.0 tuo mukanaan

Joten mitä kaikkea Ethereum 2.0 tuo oikeastaan mukanaan. Tietenkin kaikista selkein asia tästä on uusi louhinta protokolla PoS. Koska kyseessä on kuitenkin niin suuri muutos, se on tietenkin tuonut mukanaan myös muitakin asioita.

Yksi hyvin huomattavista muutoksista on se, että Ethereum lohkoketjusta tulee nopeampi tämän muutoksen avulla. Tämä johtuu siitä, että pulmat ratkaistaan nopeammin ja lohkoja luodaan nopeammin. Tällä on tietenkin suora vaikutus sen käytettävyyteen. Koska lohkoja luodaan nopeammin, kaikki toiminnot noeputuvat. Halusit tehdä mitä vain Ether merkeillä, se tulee tapahtumaan nopeammin.

Toinen hyvin mielenkiintoinen muutos on nimeltään Sirpaleet. Mutta mitä tämä toiminto tarkoittaa? Kyseessä on aivan uudenlainen keksintö, joka tulee varmasti yleistymään myös muilla lohkoketjuilla. Nimittäin Sirpaleet tarkoittavat sitä, että louhija tai validaattori voi luoda oman miniatyyri lohkoketjunsa. Heillä on vaikutus tämän miniatyyri ketjun toimintaan, mikä tekee koko Ethereum lohkoketjusta täysin uniikin. Kuitenkin on hyvä ottaa huomioon, että Sirpaleen luominen tietenkin kustantaa jonkin verran. Toisin sanoen, aivan kaikilla ei tule siihen olemaan mahdollisuutta. Silti siitä on hyvä tietää jopa silloin kun olet täysin aloittelija alalla.

Monin tavoin parempi vaihtoehto

Kuten sanoimme aikaisemmin, Ethereum on saanut hyvin paljon kritiikkiä joistakin tietyistä asioista. Nämä kritiikit johtuivat erityisesti siitä, että lohkoketju käytti vielä PoW menetelmää. PoW on hitaampi protokolla, mutta tämä ei ole ainoa syy sen kritiikkiin. Tämä johtuu sen tavasta palkita louhija.

Kuten sanoimme, PoW protokolla palkitsee ensimmäisen louhijan, joka ratkaisee pulman. Tämä tarkoittaa sitä, että uskomattoman monet louhijat pyrkivät yhtä aikaa ratkaisemaan tietyn pulman saadakseen palkkion. Tämä kuluttaa tietenkin uskomattoman paljon energiaa, sillä louhintaan tarvitaan tietokonetta. Sen lisäksi, koska vain yksi louhija palkitaan, melkein kaikki louhijat tekevät aivan turhaan töitä.

Se, että protokolla vaihdettiin tekee Ethereumista paremman ympäristölle ja louhijoille sen lisäksi, että se on nopeampi. Tästä syystä se on yksinkertaisesti hyvin monella eri tavalla parempi kuin alkuperäinen versio.

Ethereum toiminnot kiinnostavat monia

Etehreum lohkoketju on hyvästä syystä yksi alan tärkeimmistä lohkoketju keksinnöistä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että se esitteli ensimmäistä kertaa monien toimintojen käytön. Nämä ovat tietenkin siten suuri syy myös siihen, miksi kyseessä on oikeastaan niin suosittu vaihtoehto. Tämän takia monia kiinnostaa se, mitä näille vaihtoehdoille oikein tapahtuu nyt, kun uusi versio on esitelty. Jos taas olet aivan uusi Ethereumin maailmassa, et välttämättä edes tiedä, mitä nämä mahdollisuudet oikein ovat.

Näihin suosittuihin toimintoihin kuuluu esimerkiksi äly sopimusten luominen ja rahoituksen hajautus. Rahoituksen hajautus on suosittu toiminto yritysten keskuudessa, joten se ei välttämättä ole käytännöllinen sinulle. Siitä on kuitenkin hyvä tietää, sillä eri toiminnoilla on suora vaikutus Ethereumin suosioon, eli ne vaikuttavat myös sen arvoon.

Äly sopimusten luominen saattaa taas kiinnostaa myös sinua. Äly sopimus on lohkoketjun päällä toimiva sopimus, jonka tarkoituksena on pitää kaikki osapuolet mahdollisimman turvallisesti. Äly sopimuksia voidaan luoda oikeastaan mistä vain, aivan kuten perinteisiä sopimuksia. Siitä syystä ne voivat olla hyvin käytännöllisiä myös perus kuluttajille.

Tietenkin Ethereum mahdollistaa myös muita asioita, mutta nämä ovat kaksi ehdottomasti suosituinta toimintoa. Joten mitä niille tapahtuu nyt, kun Ethereum 2.0 on esitelty. Oikeastaan ei mitään. Ainoa muutos on se, että niistä tulee nopeampia eli helpompia käyttää. Muussa tapauksessa ne ovat aivan samanlaisia kuin aina ennenkin.

Ethereum 2.0 tapahtui vaiheissa

Ethereum 2.0 on selkeästi uskomattoman suuri muutos. Tieto sen kehittämisesti annettiin jo vuonna 2019. Kuitenkin kaikista tärkein muutos eli PoS protokollan käyttöönotto tapahtui vasta vuonna 2022. Toisin sanoen uutta versiota kehitettiin jopa kolme vuotta. Tämä ei välttämättä kuulosta kovin pitkältä ajalta, mutta krytpovaluuttojen alalla, tämä on todella pitkä aika.

Koska kehitys oli todellakin niin suuri ja se piti sisällään hyvin monia erilaisia asioita, monia ei yllätä tieto siitä, että kehitys tapahtui osissa. Näin pystyttiin minimoidaan suurimmat virheet ja tekemään vaihdosta mahdollisimman helppoa kaikille osapuolille.

Näitä vaiheita kutsutaan nimillä Vaihe 0, Vaihe 1 ja Vaihe 2. Viimeistä vaihetta ei ole vielä otettu käyttöön, mutta se tulee varmasti pian tapahtumaan. Vaihe 0 otettiin käyttöön vuonna 2020, ja se piti sisällään Beacon Chain lohkoketjun esittelyn. Tämä ketju sisälsi juuri PoS protokollan ja se otettiin Ethereumin ohelle. Vaihe 1 sisälsi Beacon Chain ja Ethereum ketjun yhdistämisen. Täten PoS pystyttiin siirtämään alkuperäiselle Ethereum ketjulle, luoden uuden version.

Miten voit ostaa ETH 2.0 merkkejä?

Nyt kun tiedät monia tärkeitä asioita Ethereum 2.0 ja alkuperäisestä versiosta, sinun tulee tietenkin tietää, miten voit ostaa haluamasi merkkejä. Tämä tapahtuu aivan samalla tavalla kuin alkuperäiset ETH merkit tai mikä vain muu krypto. Jos et kuitenkaan tiedä miten se tapahtuu, tämä asia on hyvä kerrata.

Kaikki alkaa valitsemalla sinulle sopiva Vaihto. Vaihto on sivusto, jolla voit ostaa haluamaasi kryptovaluuttaa. Koska Vaihtoja on hyvin paljon, saatat tarvita hieman lisäapua valinnan tekemiseen. Tässä asiassa erilaiset arvosteluja tekevät sivustot voivat auttaa.

Kun olet valinnut sinulle sopivan sivuston käytettäväksi, sinun tulee tietenkin luoda tili ja vahvistaa se. Tämä prosessi voi kestää hieman kauan aikaa, riippuen siitä, mitä sivustoa oikein käytät. Kun olet suorittanut tämän vaiheen loppuun, sinun pitää tallettaa sivustolle haluamasi määrän fiat valuuttaa. Tämä tehdään käyttämällä jotain sivuston tarjoamaa maksutapaa.

Kun olet suorittanut tämän osion loppuun, voit vihdoin siirtyä ostamaan itsellesi Ether merkkejä. Tämä tapahtuu markkina-alueella nimeltään EUR/ETH. Täällä voit asettaan sen verran euroja, jonka verran haluat käyttää Ethereumin ostoon. Sitten sinun tulee vain hyväksyä ostos ja tämän jälkeen olet hankkinut itsellesi kryptovaluuttaa.

Mitä vanhoille ETH merkeille tapahtuu?

Jos et ole ihan aloitteleva tekijä, vaan sinulla on jo valmiiksi kryptovaluuttaa omistuksessa, haluat varmasti tietää, mitä niille tapahtuu. Jos olet hankkinut ETH merkkejä jo ennen Ethereum 2.0 version esittelemistä, merkeille ei tapahdu oikeastaan mitään. Voit jatkaa merkkien käyttöä aivan samalla tavalla kuin ennenkin, ja ne tulevat päivittymään uuteen versioon. Siten saat ilon irti uudesta versiosta ilman minkäänlaista vaivaa.

Ovatko kryptovaluutat verollisia?

Yksi hyvin tärkeä asia, mistä sinun tulee tietenkin tietää on se, ovatko kryptovaluutat verollisia. Tämä on asia, mikä unohtuu yllättävän monilta, mutta se on erityisen tärkeä asia maissa kuten Suomi, missä verotuksen unohtamisella voi olla jopa suuri vaikutus sinuun.

Jos onnistut tekemään tuottoa millään tavalla kryptojen kautta, sinun tulee ilmoittaa asiasta verottajalle. NFT verotus on samankaltainen. Yleisesti ottaen tämä verotus merkitään lisä tuottona. Voit löytää monia oppaita aiheesta, jos haluat itse oppia asiasta enemmän. Voit myös tarvittaessa pyytää apua ammattilaisilta. Nykyään on ihmisiä, jotka ovat jopa perehtyneet juuri Krypto ja NFT verotukseen. Heidän avullaa sinulle ei varmasti jää mitään asiaa hämäränpeittoon.

Varaudu kryptovaluuttojen riskeihin

Vaikka olisit aivan uusi kryptovaluuttojen maailmassa olet varmasti kuullut niiden volatiliteetista. Tällä tarkoitetaan sitä, kuinka kryptojen arvo vaihtuu hyvin nopeasti ja suuresti. Se tekee niihin sijoittamisesta sekä jännittävää ja hauskaa, mutta myös korkean riskin aktiviteetin. Onneksi voit varautua tähän riskiin eri tavoilla. Tutustu pitkäaikaiseen sijoittamiseen ja monipuoliseen salkkuun, niin voit aloittaa sijoittamisen ja kaupankäynnin mahdollisimman pienellä riskillä.

Muista siirtää ETH merkit turvaan

Olit sitten ostamassa ETH 2.0 merkkejä tai mitä vain muita kryptoja, on hyvin tärkeää, että siirrät ne aina turvaan. Kuten mainitsimme aivan alussa, tähän käytetään krypto lompakoita, joista voit oppia enemmän verkossa. Voit löytää monia erilaisia vaihtoehtoja, ja onkin hyvä idea käyttää hetki aikaa sinulle sopivan vaihtoehdon valintaan.

Lyhyesti ennen kuin siirryt tutustumaan aiheeseen enemmän, sinun kannattaa tietää yhdestä tärkeästä asiasta. Nimittäin kryptolompakoita on kahdenlaisia; kylmiä ja kuumia lompakoita. Kuumat lompakot ovat tarkoitettu lyhyeen säilytykseen ja nopeaan käyttöön. Kylmissä lompakoissa voidaan sen sijaan säilyttää lompakoita pidemmän aikaa. Siitä syystä voi olla hyvä idea jopa hankkia molemmat lompakot, jotta voit käyttää kryptoja kuten haluat.

Ethereumin tulevaisuus kiinnostaa

Ethereum on aina ollut tärkeä vaihtoehto kryptovaluuttojen maailmassa. Kuitenkin sen asema oli riskin alla ennen Ethereum 2.0 version julkaisemista. Nyt kun se on vihdoin nähnyt päivänvalon, Ethereumista tulee vain entistä mielenkiintoisempi vaihtoehto. Sitä tullaan seuraamaan varmasti entistä enemmän, mikä ei ole sinänsä ollenkaan yllättävää.