Olet aivan varmasti kuullut lohkoketju teknologiasta. Se on kerännyt paljon huomiota jo vuosien ajan, eikä tämä asia ole selkeästi muuttumassa mihinkään. Päinvastoin, se vaikuttaa vain nousevan koko ajan yhä suositummaksi keksinnöksi. Siten se vain kerää entistä enemmän huomiota kaikkialla maailmassa.
Vaikka kyseessä on hyvin suosittu ja kuuluisa keksintö, yllättävän monet eivät tiedä, miten se toimii. Lisäksi joiltakin on jäänyt kokonaan hämärän peittoon, mitä mahdollisuuksia lohkoketju edes oikeastaan tarjoaa. Tämä artikkeli tulee vastaamaan aivan kaikkeen mahdolliseen. Sen avulla sinulle ei jää enää mitään kysymyksiä siitä, mikä lohkoketju on, miten se toimii tai miten se sai alkunsa. Aloitetaan lohkoketju teknologiaan tutustuminen!
Lohkoketjut voivat muuttua ajoittain
Lohkoketjut ovat olleet paljon puhuttu aihe jo kauan aikaa, mutta ne ovat nousseet hiljattain entistä enemmän uutisiin. Erityisesti yksi tietty lohkoketju on ollut paljon uutisissa. Tämä on tietenkin Ethereum. Ethereum on yksi vanhimmista lohkoketjuista, ja sillä oli erityisen suuri vaikutus koko lohkoketjujen alaan. Se on yksi ensimmäisistä vaihtoehdoista, joka esitteli monia eri toimintoja sen käyttäjille. Täten lukemalla ethereum kokemuksia, voit huomata hyvin monien arvostavan tätä lohkoketjua.
Kuitenkin koska kyseinen lohkoketju on varsin vanha vaihtoehto, monet sen ominaisuudet vaativat uudistusta. Vuosien saatossa on esitelty monia vaihtoehtoja, jotka tekevät tietyt toiminnot paremmin kuin Ethereumin alkuperäinen versio tekee. Siitä syystä myös tältä lohkoketjulta alettiin vaatimaan tietynlaisia uudistuksia.
Nämä uudistukset näkivät vihdoin päivänvalon vuonna 2022. Tämä uudistaminen kesti tietenkin varsin kauan aikaa, mikä johtui yksinkertaisesti siitä, että koko lohkoketju uudistettiin. Tämä ei ole tietenkään vain yhden päivän projekti, mikä selittää sen, miksi tässä kesti niin kauan.
Se, että Ethereumin kaltainen alan jätti uudistettiin enteilee siitä, että muiltakin vaihtoehdoilta tullaan vaatimaan tämänkaltaisia muutoksia. Ei olisi ollenkaan yllättävää, jos muutkin vanhemmat ja suositut lohkoketjut julkaisivat tiedotteen siitä, että niiden toimintaa tullaan uudistamaan. Tämä asia tullaan näkemään tulevaisuudessa.
Mikä on Lohkoketju?
Mutta mikä edes oikein on lohkoketju? Kuten sen nimi vihjaa, kyseessä on kirjaimellisesti ketju, joka koostuu lohkoista. Jokainen lohko sisältää tietynlaista tietoa ja informaatiota. Siten lohkoketju kokonaisuudessaan on teknologia, jolla voidaan siirtää ja säilyttää tietoa. Tämä tieto voi olla oikeastaan mitä vain elektronista tietoa, kuten tulet oppimaan artikkelimme avulla.
Yksi ominaisuus, mikä tekee lohkoketju teknologiasta erityisen mielenkiintoisen on se, että sen tiedot eivät tule ikinä häviämään. Toisin sanoen, jos koko lohkoketju asetetaan niin sanotusti esille, voidaan tutustua aivan ensimmäisiin tietoihin, joita lohkoketju säilyttää. Täten mikään tieto ei tule ikinä katoamaan, vaan se voidaan löytää tarvittaessa vaikka ajan loppuun asti.
Lohkoketju teknologia on keksitty jo uskomattoman kauan aikaa sitten
Suuri osa ihmisistä yhdistää lohkoketjut tietenkin kryptovaluuttoihin. Itse asiassa yllättävän monet luulevat, että lohkoketju teknologia on keksitty kryptovaluutoille. Tietenkin nämä kaksi asiaa ovat suoraan linkitetty, ja tässä monet ovatkin täysin oikeassa. Kuitenkin lohkoketjut ovat itse asiassa paljon vanhempi keksintö kuin kryptovaluutat. Kryptovaluutat olivat yksinkertaisesti ensimmäinen käytännön tarkoitus lohkoketju teknologialle. Siten niillä oli tietenkin suuri vaikutus teknologian kuuluisuuteen ja tunnettavuuteen, vaikka lohkoketju teknologia on paljon vanhempi keksintö.
Todellakin, lohkoketju teknologian ensimmäiset versiot ovat esitelty jo vuonna 1982. Tämän teki kryptografi nimeltään David Chaum. Hän esitteli ensimmäistä kertaa version, jonka toiminta oli samanlainen kuin nykyisten lohkoketjujen. Toisin sanoen, tämä alkuperäinen versio oli myös tietokone systeemi, jota luo ja ylläpitää monet tekijät yhtä aikaa. Tästä ensimmäisestä versiosta kesti tietenkin jonkin aikaa, ennen kuin se saavutti nykyisen muotonsa. Siinä meni lähes kymmenen vuotta, kun vuonna 1991 lohkot esiteltiin ensimmäistä kertaa.
Vaikka lohkoketjut ovat olleet siten olemassa jo varsin kauan aikaa, sille ei ollut kunnon käyttöä pitkään aikaa. Tämä muuttui kuitenkin kryptovaluuttojen avulla. Nimittäin monet olivat yrittäneet luoda kryptovaluuttoja, mutta kukaan ei keksinyt tapaa varmistaa sen pysyvän luotettavana ilman valvovaa tahoa. Tämä muuttui kun Satoshi Nakamoto keksi yhdistää lohkoketju teknologian kryptovaluuttaan. Näin lohkoketju teknologia sai ensimmäistä kertaa käyttöä, ja ensimmäinen kryptovaluutta eli Bitcoin näki päivän valon.
Miten lohkoketjut toimivat?
Nyt kun tiedät, mitä lohkoketjut oikein ovat, sinun tulee tietenkin tietää, miten ne oikein toimivat. Kuten sanoimme, lohkoketju on ketju, joka muodostuu erillisistä lohkoista. Näitä lohkoja luodaan louhinnan avulla, jonka suorittaa niin sanotut louhijat.
Louhinta on prosessi, jossa louhija käyttää tietokonetta ratkaisemaan pulman. Tämä tapahtuu laittamalla tietty koodi tarpeeksi monta kertaa tietokoneen ohjelmiston läpi. Kun tämä on tehty tarpeeksi monta kertaa, paljastuu uuden lainan kodi eli avain. Tämä avain on kyseisen lohkon nimi ja tunniste. Siten lohko on luotu, ja se kopioidaan aivan kaikille lohkoketjun kopioille yhtä aikaa. Se louhija, joka onnistui ratkaisemaan pulman, saa tästä palkkion.
Kuten sanoimme, nämä lohkot sisältävät jotain tietoa. Siten sinun on tietenkin myös hyvä tietää, miten tietoa oikein lisätään lohkon sisälle. Tämä tapahtuu samalla, kun pulma ratkaistaan. Käytetään esimerkkinä krypto siirtoa. Sanotaan, että haluat siirtää Bitcoineja toiselle käyttäjälle. Kun olet hyväksynyt siirron, tämä toiminto asetetaan jonoon. Kun uusi lohko louhitaan, siirto laitetaan lohkon sisälle, mikä tarkoittaa sitä, että se hyväksytään.
PoW ja PoS
Kaikki lohkoketjut eivät tietenkään ole samanlaisia, mikä ei varmastikaan yllätä monia. Ne voivat erota toisistaan tiettyjen asioiden kautta. Yksi suurimmista eroista on se, onko kyseessä PoW vai PoS lohkoketju.
Nämä viittaavat siihen, miten louhija valitaan ja miten se saavat palkkion. PoW on ensimmäinen louhinta tapa, ja se on lyhenne nimestä Proof of Work. Tämä tarkoittaa sitä, että louhija saa palkkion aina sen mukaan, miten he ovat onnistuneet louhimaan.
Koska kyseessä on ensimmäinen eli kaikista vanhin louhinta tapa, voit kuitenkin olla varma siitä, että kyseinen louhintatapa on saanut paljon kritiikkiä vuosien saatossa erinäisten asioiden johdosta. Esimerkiksi se ei ole kovin ympäristöystävällinen louhinta tapa. Tämä johtuu siitä, että kaikki louhijat pyrkivät olemaan ensimmäisiä lohkon louhinnassa. Siten he kuluttavat hyvin paljon energiaa tietokoneellaan, eivätkä aina silti edes onnistu olemaan ensimmäisiä.
Tästä syystä on luotu muitakin vaihtoehtoja, joita käytetään lohkoketjun luomiseen. Suosittu vaihtoehto on PoS eli Proof of Stake. Tämä louhinta tapa tarkoittaa sitä, että louhija valitaan etukäteen. Heidän tulee todistaa, että heillä on mahdollisuus ratkaista pulma. Koska kaikki louhijat eivät pyri yhtä aikaa ratkaisemaan pulmaa saadakseen palkkion, PoS kuluttaa vähemmän energiaa kuin PoW. Lisäksi se on mukavampi louhinta tapa louhijoiden näkökannalta, sillä heidän ei tarvitse tehdä töitä turhaan.
Kryptovaluutat ja merkit toimivat lohkoketjun päällä
Kuten sanoimme aikaisemmin, kryptovaluutat nostivat lohkoketju teknologian kuuluisuuteen. Ne todellakin tarvitsevat tätä teknologiaa toimiakseen. Lohkoketju teknologian avulla nimittäin pystytään varmistamaan, että kukaan ei voi luoda mielin määrin kryptovaluuttaa. Tämä auttaa ylläpitämään kryptovaluutat turvallisena sekä tietenkin tekemään rahanpesun mahdottomaksi.
Siitä syystä sanotaan, että kryptovaluutat ja merkit toimivat niin sanotusti lohkoketjujen päällä. Joillakin kryptovaluutoilla ja merkeillä on omat lohkoketjunsa. Esimerkiksi Bitcoin ja Ether kryptoilla on omat lohkoketju teknologiansa. Ether on Ethereum lohkoketjun päällä toimiva lohkoketju.
Jotkut kryptot toimivat taas muiden lohkoketju teknologioiden avulla. Esimerkiksi Bitcoinin lohkoketjun päällä toimii monia muitankin vaihtoehtoja, kuten Litecoin. Koska Ethereum on yksi kuuluisimmista lohkoketjuista koko maailmassa, sen päällä tietenkin toimii hyvin monia eri kryptoja. Jopa NFT eli Non Fungible Tokens merkit toimivat itse asiassa Ethereum lohkoketjun päällä. Siten lohkoketjulla on suora vaikutus siihen, miten kyseinen kryptovaluutta oikein toimii.
Lohkoketju määrittelee kryptovaluuttojen toiminnot
Kuten sanoimme, lohkoketju teknologialla on suora vaikutus siihen, miten kryptovaluutta toimii. Siten se määrittelee sen, mihin kaikkeen kryptovaluuttaa voidaan käyttää. Koska Bitcoin on alan ensimmäinen kryptovaluutta, sitä ei voida käyttää mihinkään muuhun kuin maksu toimien tekemiseen. Toisaalta, koska Bitcoin on yksi alan kuuluisimmista vaihtoehdoista, sitä voidaan käyttää monilla sivustoilla. Esimerkiksi monet nettikasinot hyväksyvät Bitcoinin maksutapana nykyään.
Kuten varmasti tiedät, tämä ei ole kuitenkaan todellakaan ainoa tapa, jolla voidaan käyttää kryptovaluuttoja. Suuri osa uusimmista vaihtoehdoista tarjoaa vähintään yhden toiminnon maksuna toimimisen lisäksi. Lisäksi jotkut toimivat maksuna nopeammin kuin Bitcoin, mikä tekee niistä näppärämpiä vaihtoehtoja. Kaikki tämä riippuu kuitenkin täysin siitä, miten niiden lohkoketju toimii. Jos siis olet kiinnostunut siitä, mihin kaikkeen tiettyä kryptovaluuttaa tai merkkiä voidaan käyttää, sinun tulee tutustua sen lohkoketjuun. Tämän avulla voit nähdä, tarjoaako krypto jotain toimintoja, jotka kiinnostavat sinua.
Suosittuja lohkoketjujen mahdollistamia toimintoja
Kuten sanoimme, lohkoketju teknologia voi mahdollistaa hyvin monia erilaisia toimintoja. Se, mitä mahdollisuuksia tietty vaihtoehto tarjoaa riippuu tietenkin täysin sen kehittäjistä. Monet vaihtoehdot ovat hyvin suosittuja. On silti hyvä ottaa huomioon, että jotkut vaihtoehdot ovat huomattavasti suositumpia kuin toiset.
Yksi suosituimmista toiminnoista kuluttajien näkökulmasta on äly sopimusten luominen. Smart Contracts eli äly sopimukset ovat nimensä mukaisesti sopimuksia, jotka pitävät molemmat osapuolet täysin turvassa. Äly sopimus voidaan luoda mistä vain perinteisestä sopimuksesta kuten vuokrasopimuksesta. Molempien osapuolien tulee täyttää tietyt etukäteen asetetut ehdot. Vasta sen jälkeen sopimus siirtyy eteenpäin. Näin voidaan välttää huijatuksi tuleminen käyttämällä älysopimuksia.
Toinen suosittu mahdollisuus on rahoituksen hajautus eli DeFi. Tämä toiminto ei ole ihan yhtä käytännöllinen kaikille perus kuluttajille verrattuna äly sopimusten solmimiseen. Se on kuitenkin erityisen suosittu vaihtoehto monien yritysten näkökannalta. Lisäksi kaikista varakkaimmat sijoittajat voivat hyötyä tästä toiminnosta.
Vaikka et olisi kiinnostunut käyttämään näitä toimintoja, on hyvä huomioida, mitä mahdollisuuksia krypto tarjoaa. Tämä johtuu siitä, että tällä on suora vaikutus koko valuutan suosioon. Jos vaihtoehto tarjoaa mahdollisuuksia, jotka kiinnostavat monia kuluttajia tai yrityksiä, useammat ihmiset tietenkin hankkivat juuri näitä merkkejä. Siitä syystä tietyt merkit nousevat erityiseen suosioon, mikä vaikuttaa valuutan arvoon. Siitä syystä tämä tieto on tärkeää jopa heille, jotka haluavat vain sijoittaa kryptovaluuttoihin, eivätkä oikeastaan käyttää niitä ollenkaan muilla tavoilla.
Miten lohkoketjujen turvallisuus varmistetaan?
Kuten sanoimme, lohkoketju teknologian avulla ollaan voitu varmistaa se, että kryptovaluutat ovat täysin turvallisia ja luotettavia. Tämän takia monia tietenkin kiinnostaa myös se, miten itse lohkoketju teknologian turvallisuus varmistetaan.
Tämä onnistuu hyvin yksinkertaisella, mutta mielenkiintoisella tavalla. Nimittäin turvallisuus varmistetaan läpinäkyvyydellä. Koska lohkoketju teknologia toimii hyvin läpinäkyvällä tavalla, voidaan varmistaa, että mikään taho ei tee mitään epäilyttävää.
Kuten sanoimme aikaisemmin, lohkoketjun lohkoja ei poisteta missään vaiheessa. Toisin sanoen lohkoketjusta tulee koko ajan vain pidempi, ja kaikki tieto on aina löydettävissä. Lohkoketjusta on niin sanotusti luotu kopioita, jonka kaikki louhijat voivat nähdä. Kun uusi lohko luodaan, tämä kopioidaan aivan kaikille lohkoketjuille välittömästi.
Koska lohkoissa on aina niille oma, täysin uniikki tunniste, tätä on lähes mahdoton vääristää. Vaikka erityisen taitava hakkeri pyrkisi tekemään tämän, he eivät oletettavasti onnistuisi asiassa. Heidän tulisi pystyä luomaan kopio aivan kaikille vaihtoehdoille yhtä aikaa. Muussa tapauksessa, muut louhijat voisivat tarkistaa, sopiiko lohko oikeastaan lohkoketjuun. Tällä tavalla voidaan paikantaa kaikki epäilyttävät toiminnot ja todistaa niiden olevan vääriä.
Lohkoketjulla voidaan hajauttaa valuutta
Kuten sanoimme, Bitcoin ei ole ensimmäinen, joka pyrki toimimaan vaihtoehtoisena valuuttana. Se sattui olemaan vain ensimmäinen, joka onnistui asiassa. Kaikki muut kohtasivat yhden tietyn ongelman, jota he eivät voineet väistää.
Nimittäin vaihtoehtoiset valuutat, mukaan lukien kaikki kryptovaluutat, ovat luotu toimimaan niin sanotusti itsenäisesti eli ne halutaan hajauttaa. Toisin sanoen niiden on tarkoitus toimia ilman valtiota tai muuta valtaa. Esimerkiksi Euro on kiinnitetty Euroopan Unioniin, kun taas USD on tietenkin Yhdysvaltoihin yhdistetty valuutta.
Se, että vaihtoehtoinen valuutta ei ole yhdistetty mihinkään suureen toimijaan tai valtioon on tietenkin hyvin mielenkiintoista monen syyn takia. Silti tässä ilmenee tietenkin yksi hyvin suuri ongelma. Tämä ongelma on se, että valuutan toimiessa niin sanotusti itsenäisesti, mikään taho ei tietenkään valvo sitä. Toisin sanoen kuka vain voisi tehdä haluamansa määrän valuuttaa. Tämä asia ratkaistiin juuri lohkoketju teknologian avulla, minkä avulla voitiin vihdoin luoda hajautettu valuutta.
Lohkoketjuja käytetään yhä useampiin tarkoituksiin
Kryptovaluuttojen mahdollistaminen ja muut mainitsemamme mahdollisuudet ovat tietenkin hyvin mielenkiintoisia ja ne ovat nostaneet lohkoketjut suuren tietoisuuteen. On kuitenkin hyvä tietää, että ne eivät ole enää todellakaan ainoa mahdollisuus, joita on olemassa.
Lohkoketju teknologiaa käytetään koko ajan yhä useampiin mahdollisuuksiin, mikä tekee siitä entistä tärkeämmän keksinnön. Nyt esimerkiksi jotkut lääkärit ja lääketieteelliset laitokset ovat tutkineet lohkoketjun käyttöä potilastietojen säilyttämiseen ja jakamiseen. Koska lohkoketju takaa aina tietojen pitkäaikaisen säilyttämisen, tiedot pysyvät varmasti aina tallessa. Siten potilaalta ei tule katoamaan mitään tärkeitä tietoja.
Sen lisäksi, että kuluttajat voivat käyttää lohkoketju teknologiaa hyvin selvällä tavalla, sitä voidaan käyttää myös eri yritysten toimesta. Esimerkiksi sillä voidaan seurata tuotteiden valmistusta. Jos tuotteessa huomataan jonkinlainen virhe, sen syy voidaan paikantaa helposti.
Tämän lisäksi monet valtiot ovat alkaneet tutustumaan siihen, voitaisiinko lohkoketju teknologiaa käyttää äänestys prosessissa. Koska lohkoketju teknologia on täysin läpinäkyvä ja turvallinen, sitä voitaisiin käyttää varmistamaan, että kukaan ei voi vääristää äänestystuloksia.
Lohkoketjujen hyödyt ja haitat
Tietenkään mikään asia ei ole täydellinen, ja tämä tietenkin vaikuttaa myös lohkoketju teknologiaan. Tähän olemme listanneet joitakin tärkeitä ja suuria hyötyjä ja haittoja.
Hyödyt
- Edulliset rahansiirrot
- Valuuttojen hajautus
- Tehokkaat siirrot
- Yksityiset ja turvalliset siirrot
- Läpinäkyvä toiminta
Haitat
- Teknologian hinta
- Ympäristön ja energian kulutus
- Laiton toiminta
- Mahdollinen valtioiden säännöstely tulevaisuudessa
Kaikkiin näihin heikompiin puoliin pyritään koko ajan keksimään erilaisia ratkaisuja. Siten on hyvin mahdollista, että ne voidaan ratkaista, ennen kuin niistä tulee oikeita ongelmia.
Lohkoketju teknologialla tulee varmasti olemaan paikkansa myös tulevaisuudessa
Lohkoketju teknologia on ollut hyödyllinen jo kauan aikaa, ja siitä tulee koko aja entistä käytännöllisempi. Siitä syystä voidaan olla varmoja siitä, että tällä teknologialla tulee olemaan tärkeä paikka myös tulevaisuudessa meidän maailmassa. Oletettavasti tulemme käyttämään lohkoketju teknologiaa yhä useampiin tarkoituksiin kuin tällä hetkellä. Vain tulevaisuus voi näyttää, mitä kaikkea voimme tehdä lohkoketju teknologian avulla.