Siirry suoraan sisältöön

Miten Ethereum louhinta tapahtuu?

Miten Ethereum louhinta tapahtuu?

Ethereum on tämän hetken kryptomaailmassa yksi suurimmista Bitcoinin kilpailijoista. Kyseessä on kokonainen kryptojen ekosysteemi, jossa toimii erilaisia virtuaalivaluuttoja sekä sovelluksia. Ekosysteemissä pystyy louhimaan myös Ethereumin omaa kryptovaluuttaa, Ether-valuuttaa, joka onnistuu siihen soveltuvan ohjelmiston avulla. Tässä artikkelissa tutustumme Ethereumin louhimiseen ja siihen, miten se käytännössä tapahtuu.

Mitä louhinnalla tarkoitetaan?

Ethereum on itsessään kokonainen kryptojen ekosysteemi, joka luo monia mahdollisuuksia niin sijoittajille kuin yrityksille. Se perustuu esimerkiksi Bitcoinin tapaan proof-of-work –algoritmiin ja lohkoketju-teknologiaan. Jokainen ketjun lohko edustaa yhtä tilinsiirtoa ja jokaisen tilinsiirron yhteydessä tarkistetaan molempien osapuolien luotettavuus.

Ethereumin louhinnalla tarkoitetaan prosessia, jossa luodaan lisää Etheriä, joka on Ethereumin oma virtuaalivaluutta. Tämä tapahtuu luomalla lisää lohkoja Etherin lohkoketjuun erillisen ohjelmiston avulla. Vaikka tämä kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, on ethereumin louhinta melko monimutkainen prosessi kokonaisuudessaan.

Mitä Ethereumin louhimisprosessissa tapahtuu?

Ensin käyttäjän on ilmoitettava toiveesta louhia Ethereumia tilin yksityisen avaimen kautta. Tämä tieto leviää automaattisesti koko Ethereumin verkkoon. Kaikki ilmoitetut tilinsiirrot tallentuvat Ethereumin poolin tietoihin, jonka jälkeen aletaan valmistella uutta lohkoa ketjun jatkeeksi. Kun tilinsiirtopyyntöjä on tarpeeksi, niistä aletaan muodostaa uutta lohkoa. Näin maksimoidaan mahdolliset tilinsiirtomaksut, jolloin lohkon omistajat tienaavat lisää kryptovaluuttaa.

Lohkon luomisen yhteydessä kaikki tilinsiirtopyynnöt tarkistetaan ja hyväksytään. Proof-of-work –prosessi voi alkaa, jolloin muodostuu uusi suljettu lohko. Vanhat tilinsiirtopyynnöt poistetaan sen jälkeen, kun lohko on hyväksytty kaikkien osapuolten toimesta.

Kuka voi louhia Ethereumia?

Mikä tekee kryptovaluutoista uniikkeja, on se, että kuka tahansa pääsee halutessaan käsiksi niiden lohkoketjujen toimintaan. Käytännössä kuka tahansa voi siis halutessaan alkaa louhimaan Ethereumia omalla tietokoneellaan. Pitää vain oppia louhinnan perusteet ja säännöt.

Tämä ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista. Ether-valuutan onnistunut louhiminen vaatii sekä aikaa että rahaa. Jos haluaa olla menestynyt Etherin louhimisessa, pitää tietokoneella olla toimiva ja luotettava ohjelmisto. Tavallinen tietokone ei nimittäin pysty hoitamaan louhimiseen tarvittavia maksuja ja askelia itsekseen, vaan tarvitsee siihen suunnitellun sovelluksen apua.

Miten Ethereumia louhitaan käytännössä?

Louhijan näkökulmasta louhimisprosessi on hieman erilainen. Seuraavaksi käydään läpi käytännön vaiheita, jotka jokaisen louhijan käytävä läpi onnistuakseen missiossaan.

1. Jos Ethereumin louhiminen todella kiinnostaa, on parasta käyttää tarpeeksi aikaa toimivan louhimiskoneiston löytämiseen. Tarkista sekä koneiston tehokkuus että sähkönkulutus. Näin onnistut louhimisessa kaikkein todennäköisimmin.

2. Toisekseen on oltava paikka, missä säilyttää Ether-valuuttaa louhimisen jälkeen. Tutustu erilaisiin kryptolompakoihin jo ennen louhinnan aloittamista. Valitettavasti Ethereumin ekosysteemissä törmää myös useisiin huijausyrityksiin. On tärkeää, että pystyt säilyttämään kryptovaluutan turvallisessa paikassa. Esimerkiksi Ledger kuuluu turvallisten kryptolompakoiden joukkoon.

3. Kiinnitä huomiota poolin valitsemiseen. Ethereum pooli on kuin allas, joka hoitaa osan louhimiseen liittyvistä vaiheista sinun puolestasi. Poolit eivät ole ilmaisia, mutta ne ovat erityisesti aloittelevien kryptosijoittajien suosiossa. Poolien kautta saadaan kaiken lisäksi myös palkkioita, louhijan luovuttamien resurssien mukaisesti.

4. Sopivan poolin löytämisen jälkeen on ladattava vain louhintaohjelmisto. Tunnettuja ohjelmistoja ovat esimerkiksi Ethermine sekä Nanopool. Se, millaiseen ohjelmistoon päädyt, riippuu esimerkiksi tietokoneesi tehosta ja käyttöjärjestelmästä. Tärkeintä on, että ohjelmisto on sekä ilmainen että turvallinen.

Miksi louhiminen ei ole ilmaista?

Ethereumin louhiminen ei ole ilmaista, sillä se vaatii työtä ja energiaa. Ethereumin verkossa toimivat louhimisohjelmistot ja erilaiset poolit ovat omia yrityksiään. Heidän on siis saatava tuloja ainakin jollain tavalla. Louhijan kannalta on tärkeintä vertailla erilaisten ohjelmistojen hintoja, jotta palvelusta ei maksa liikaa. Ikävin tilanne on se, jossa on rekisteröitynyt huijausohjelmistoon. Tällöin sekä rahasi että yksityiset tietosi voivat olla vaarassa.

Louhimiseen tarvittavat maksut muodostuvat yleensä seuraavista ominaisuuksista:

  • Vaadittava kovalevytila, joka tarvitaan louhimisprosessiin
  • Poolien prosenttiosuus jokaisesta muodostetusta ketjun lohkosta
  • Lohkojen louhimiseen tarvittava sähkön kulutus
  • Muut kuluja muodostavat välineet, kuten energian monitorointi

Milloin Ethereumin louhiminen on kannattavaa?

Ethereumin louhiminen ei aina ole kannattavaa, jos ei tiedä ollenkaan, mitä on tekemässä. Virhe on helppo tehdä jo heti alussa, jos valitsee vahingossa huonon louhimisohjelmiston. Huono louhimisohjelmisto voi viedä kaikki mahdolliset tulot.

Louhijan on ymmärrettävä myös se, että kannattavuus on osittain kiinni myös tuurissa. Aina voi käydä niin, että Ethereumin arvo tai suosio laskee. Kyseessä on kuitenkin sen verran suosittu kryptovaluutta, että on mahdotonta, että valuutan käyttö loppuisi kokonaan. Huonolla tuurilla voi kuitenkin käydä niin, että tarvittavat maksut ovat korkeammat kuin tulot. Tässä tapauksessa louhija menettää rahaa. Kryptomarkkinat ovat epävarmoja, eikä kukaan voi ennustaa, miten loppupeleissä tulee käymään.

Miksi louhijoita tarvitaan?

Paitsi, että Ethereumin louhintaa harrastetaan sijoitusmielellä, kyseessä on myös oikeasti tarpeellinen osa Ethereumin ekosysteemin toimintaa. Jos louhintaa ei tapahdu ollenkaan, ei synny lisää kryptovaluuttaa ja valuutta saattaa romahtaa. Louhijoilla on siis tärkeä rooli Ether-valuutan elossa pitämisellä.

Louhiijat varmistavat myös sen, että Etherin lohkoketjun tilinsiirrot hoituvat mahdollisimman mutkattomasti ja turvallisesti. Jokainen tilinsiirto tarkistetaan ja hyväksytään, jolloin kryptovaluutan ostaja voi olla varma siitä, että rahat ilmestyvät hänen tililleen. Koko järjestelmä perustuu siis luottamukseen.

Yhteenveto

Ethereumin louhiminen on siis monitahoinen prosessi, johon voi tulla mukaan kuka tahansa. Se voi olla jännittävää sekä sijoitusmielessä että teknologian näkökulmasta. On kiinnostavaa olla mukana ohjelmistojen ja lohkoketjujen muodostamaa prosessia.