Siirry suoraan sisältöön

Windows 11 esittely

Windows 11 esittely

Windows 11

Tämä artikkeli esittelee Windowsin uusimman ja kehittyneimmän käyttöjärjestelmän, Windows 11. Tätä käyttöjärjestelmää käyttäen voi maksimoida työnteon sekä viihteen. Tutustu uusiin Windows 11:n ominaisuuksiin, joiden avulla saat asiat tehtyä nopeasti, hauskasti ja helposti.

Lokakuussa 2021 Microsoft ilmoitti julkaisevansa uusimman käyttöjärjestelmänsä, Windows 11:n. Tämä julkaisu tarkoittaa, että kaikki uudet laitteet varustetaan automaattisesti tällä uudella käyttöjärjestelmällä. Samalla Microsoft julkaisee ohjelmistopäivityksen, jonka avulla kaikki, joilla on yhteensopiva Windows 10 -laite, voivat päivittää uuteen järjestelmään ilman lisäkustannuksia. Tätä uudistusta avataan tarkemmin sivulla windows11ilmaiseksi.fi.

Windows 11:llä on samat järjestelmävaatimukset kuin Windows 10:llä, joten useimmilla tietokoneilla, joilla voi käyttää Windows 10:tä, voi käyttää myös Windows 11:tä. Ilmainen päivitys ajoitetaan eri laitteille eri aikaan, ja se julkaistaan vähitellen

Yksi aiemmin ilmoitettu ominaisuus ei kuitenkaan ehtinyt julkaisupäivään, kun Windows 11 valjastettiin lokakuussa 2021: Android-sovellusten asentaminen Microsoft Storesta ja niiden kiinnittäminen tehtäväpalkkiin alkuperäisten Windows-sovellusten rinnalle (tämä ominaisuus tulisi vasta vuonna 2022).

Seuraavassa artikkelissa kerromme Windows 11:n uusista julkaisusta, ominaisuuksista, saatavilla olevista kielistä ja vähimmäisvaatimuksista. Mukana on uusi käynnistysvalikko, parannettu tietoturva ja monia muita ominaisuuksia, jotka tekevät tietotekniikkakokemuksestasi paremman kuin koskaan.

Tässä muutama esimerkki, mitkä ominaisuudet tekevät Windows 11:n käyttämisestä helpompaa kuin koskaan:

  • Yleishaku: Valitse tehtäväpalkista Hae ja ala vain kirjoittaa, mitä haluat löytää. Saat mukautettuja tuloksia tiedostoistasi, valokuvistasi, yhteystiedoistasi, sähköposteistasi ja jopa verkosta.
  • Esteettömyysominaisuudet: Navigoi puheentunnistuksen avulla, katso mitä sanotaan live-tekstitysten avulla tai anna kertojan lukea näytöllä näkyvä teksti ääneen luonnollisella ihmisäänellä. Windows 11:n avulla kaikkien on helppo käyttää tietokonetta.
  • Helppo asennus ja personointi: Mukauta työpöytäteema, taustaa, väriä, tekstiä ja paljon muuta luodaksesi täydellisen luovan tilan intohimojesi tutkimiseen.

Tuo työpöydällesi tasapaino helppokäyttöisten työkalujen avulla, joiden avulla voit optimoida näyttötilan ja maksimoida tuottavuuden. Nämä ominaisuudet helpottavat tehokasta työskentelyä:

  • Kohdistusvihje: Järjestä näytölläsi näkyvä sisältö hetkessä, jotta voit tuoda esiin parhaat ideasi. Aktivoi  tämä vetämällä ikkunanäytön reunasta ja napsauta ne puhtaaseen, järjestettyyn ruudukkoon.3
  • Työpöytäryhmät: Pidä virtuaalinen elämäsi hallinnassa työpöytäryhmien avulla. Näin saat järjestettyä kaikki eri tapasi työskennellä ja pelata. Mukautetut taustat ja otsikot auttavat sinua rakentamaan oman työpöytätilan jokaiselle elämäsi osa-alueelle.
  • Microsoft 365: Uudet kekseliäät ominaisuudet, premium-sovellukset, ylimääräinen pilvitallennustila ja edistyksellinen suojaus – Windows 11 ja Microsoft 365 tekevät saumatonta yhteistyötä saadaksesi parhaan mahdollisen hyödyn.

Windows 11 antaa mahdollisuuden luoda joko yksin tai yhdessä, samalla pitäen sisältösi suojattuna ja täten mahdollistaa, että sinun on helpompi tuntea olosi turvalliseksi.

  • Suorituskyky ja turvallisuus: Windows 11 on varuillaan käynnistyshetkestä lähtien. Se tekee yhteistyötä laitteistosi kanssa, ja siinä on useita suojakerroksia, jotka auttavat pitämään tietosi, sovelluksesi, ja yksityisyytesi turvassa.
  • Laitteen suojaus SmartApp Controlilla: Windows 11 käyttää vain sovelluksia, joilla on hyvä maine ja jotka eivät vaaranna tietojasi.
  • Microsoft Edgen suojaus: Sen lisäksi, että Microsoft Edge antaa sinun hallita tietojasi ja suojautua haittaohjelmilta, se voi myös skannata verkkoa tarkistaakseen, ovatko salasanasi vaarantuneet.

Pelaa uusimpia pelejä grafiikoilla, jotka kilpailevat todellisuuden kanssa. Windows mahdollistaa pelit, jotka pelataan sinun tavallasi.  Nämä ominaisuudet varmistavat helpomman huvin:

  • PC Game Pass: Saatavilla sadoittain korkealaatuisia PC-pelejä, joita voit pelata ystävien kanssa, mukaan lukien uudet pelit, jotka ovat juuri julkaistu.
  • Automaattinen HDR: Automaattisen HDR:n avulla pelit voivat näyttää kirkkaampia korostuksia ja varjoja yhteensopivilla näytöillä.
  • DirectStorage: DirectStorage mahdollistaa suurempien maailmojen, joissa on enemmän yksityiskohtia, lataamisen nopeammassa ajassa, ja nyt sitä tuetaan useammissa tallennuskokoonpanoissa.

Windows 11 julkaisu

Microsoft on julkaissut viimeisimmän käyttöjärjestelmän, Windows 11:n lokakuussa 2021. Tästä tiedotettiin 24.6 järjestetyssä tapahtumassa. Ennen käyttöjärjestelmän virallista julkistusta ovat intohimoisimmat Microsoft –fanit pystyneet tekemään useita testiajoja käyttöjärjestelmällä Windows Insider –ryhmässä. He ovat antaneet todella tärkeää tietoa käyttöjärjestelmän käytännöllisyydestä ja he ovat voineet toivoa erityisiä ominaisuuksia, luodakseen parhaan mahdollisen version, jota toivottavasti ei tarvitsisi enää parantaa, ajoittaisia päivityksiä lukuunottamatta. Tämä Windowsin tapa kuunnella todellisten fanien mielipiteitä on osoittautunut rahanarvoiseksi ja se luo uskollisen kannattajakunnan.

Windowsin kehityksestä kiinnostuneet seuraajat muistavat varmaankin, kuinka Microsoft tiedotti aiemmin, ettei Windows 10 jälkeen tulisi uusia Windows -järjestelmiä. Tämän takia monet yllättyivätkin kuullessaan tiedon uuden Windows 11 –järjestelmän lanseerauksesta.

Mutta Microsoftin asenne näytti muuttuvan pandemian aikana, jolloin ihmiset ympäri maailmaa luottivat sen ohjelmistoihin kaikessa etätyöstä yhteydenpitoon ystäviin ja perheeseen. Jotkut näistä uusista trendeistä näyttävät olevan pysyviä, joten yhtiö päätti, että on aika aloittaa uuden järjestelmän luominen vastatakseen näihin uusiin ilmentyneisiin tarpeisiin.

Tämä julkaisu tarkoittaa, että kaikki uudet laitteet ovat automaattisesti varustettu tällä uudella käyttöjärjestelmällä. Samaan aikaan julkaisee Microsoft ohjelmistopäivityksen, jonka avulla kaikki, joilla on yhteensopiva 10 –laite pystyy päivittämään uuteen järjestelmään ilman lisäkustannuksia.  Windows 11 on siis ilmainen päivitys kaikille olemassa oleville Windows 10:n käyttäjille. Voit lukea tästä lisää sivulta windows11ilmaiseksi.fi. Windows 11:n järjestelmävaatimukset ovat samat kuin Windows 10:n, joten useimmat tietokoneet, joilla voi käyttää Windows 10:tä, voivat käyttää myös Windows 11:tä. Voit tarkastaa helposti, onko oma laitteesi yhteensopiva menemällä Windows 11 kotisivulle, ja käyttämällä sieltä löytyvää PC Health Check –työkalua.

Tämä ilmainen päivitys ajoitetaan tosin eri aikaan eri laitteille. Tähän vaikuttavat tekijät ovat esim. laitteiston ikä, sopivuus ja luotettavuus ja päivitys julkaistaan asteittain. Niiden laitteiden, joissa on tällä hetkellä Windows 10 –käyttöjärjestelmä, ja jotka haluavat päivittää versionsa uusimpaan Windows 11 –järjestelmään, tulee täyttää tietyt laitteisto-, ohjelmisto- ja ominaisuuskohtaiset vaatimukset, niissä on esimerkiksi oltavat viimeisin tietoturvapäivitys, paljon tallennustilaa (64 Gt) ja 4 GB RAM-muistia. Kun asennetaan uusi käyttöjärjestelmä, niin kaikki aiempi tieto poistuu laitteesta, joten varmista, että kaikki tietosi on tallessa joko USB –tikulla tai pilvipalvelussa ennen kuin asennat uuden Windows 11 –järjestelmän. Asennuksen yhteydessä poistetaan edellinen käyttöjärjestelmä.

Oli kuitenkin yksi aiemmin ilmoitettu ominaisuus, joka ei ehtinyt julkistamispäivään, kun Windows 11 valjastettiin lokakuussa 2021. Uudelleen suunnitellun käyttöjärjestelmän julkistamisen yhteydessä Microsoft sanoi, että käyttäjät voisivat asentaa Android-sovelluksen Microsoft Storesta. Ne voitaisiin kiinnittää tehtäväpalkkiin – aivan kuten Windows-ohjelmisto. Hieman myöhemmin tosin Microsoft vahvisti, että Android-sovelluksia ei voitu käyttää alkuperäisten Windows-sovellusten rinnalla. Tämä ominaisuus tuli Windows 11:een kuitenkin vasta vuonna 2022.

Nyt uuden järjestelmän julkaisusta on kulunut noin vuosi ja se on tuonut mukanaan monenmoista uutta uudistusta. Yhtiö kertoi seuraavansa Applen esimerkkiä liittyen heidän käyttöjärjestelmäänsä macOS:ään, ja tarjota suuria päivityksiä käyttöjärjestelmäänsä kerran vuodessa.

Windows 11 on noin vuoden vanha, ja 20.9.2022 Microsoft julkaisi tähän mennessä suurimman päivityksensä käyttöjärjestelmäänsä. Tällöin kaikki laitteet, jotka ovat yhteensopivia Windows 11 –järjestelmän kanssa voi päivittää Windows 11 2022 –versioon, jota kutsutaan nimellä 22H2.

Windows 11 ominaisuudet

Seuraavassa kerromme lyhyesti Windows 11:n uusista ominaisuuksista.

Windows 11 on Microsoftin uusin suuri julkaisu, ja siinä on paljon uusia ominaisuuksia. Tutustutaanpa muutamiin niistä mielenkiintoisimmista.

Yksi Windows 11:n suurimmista muutoksista on tapa, jolla se käsittelee moniajoa. Nyt sinulla voi olla useita ikkunoita auki samaan aikaan, ja voit helposti siirtyä niiden välillä. Tämä helpottaa huomattavasti useiden projektien työstämistä kerralla.

Windows 11:n mukana tulee myös uusi selain nimeltä Edge. Internet Explorer (IE) on korvattu Chromium-pohjaisella Microsoft Edgellä oletusselaimeksi, sillä Edge on Internet Exploreria nopeampi ja turvallisempi, ja siinä on paljon ominaisuuksia, jotka tekevät sen käytöstä helppoa. Voit esimerkiksi helposti tallentaa suosikkisivustosi ja käyttää niitä myöhemmin millä tahansa laitteella.

Windows 11 sisältää myös useita tietoturvaan liittyviä parannuksia. Yksi tärkeimmistä on nimeltään ”Windows Hello”, jonka avulla voit kirjautua tietokoneeseen sormenjäljen tai kasvojentunnistuksen avulla. Tämä tekee tietokoneeseen murtautumisen paljon vaikeammaksi.

Windows 11 on myös suunniteltu toimimaan hyvin kosketusnäytöillä, joten se sopii erinomaisesti tabletteihin ja kannettaviin tietokoneisiin. Jos sinulla on kosketusnäyttölaite, arvostat varmasti kaikkia Windows 11:n sisältämiä uusia ominaisuuksia.

Kaiken kaikkiaan Windows 11 on vaikuttava päivitys, joka tarjoaa paljon uusia ominaisuuksia ja parannuksia. Jos etsit uutta tuoretta käyttöjärjestelmää, Windows 11 on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tässä lyhyesti esitettynä kaikki keskeisimmät muutokset verrattuna Windows 10 –järjestelmään, joka julkaistiin vuonna 2015:

Windows 11 sisältää suuria muutoksia Windows-kuoreen, mukaan lukien

  • uudelleensuunniteltu käynnistysvalikko
  • paremman tehtäväpalkin ja suuremman tuen tableteille ja 2-in-1-laitteille
  • ”Widgets”-paneeli tehtäväpalkissa
  • mahdollisuus luoda laatoitettuja ikkunoita, jotka voidaan minimoida ja palauttaa tehtäväpalkista ryhmänä
  • uudet pelitekniikat, jotka on peritty Xbox Series X:ltä ja Series S:ltä, kuten Auto HDR ja DirectStorage yhteensopivalla laitteistolla.
  • Näiden lisäksi Microsoft Teams on integroitu Windowsin kuoreen.

Microsoft ilmoitti myös suunnitelmistaan ​​sallia enemmän joustavuutta ohjelmistoissa, joita voidaan jakaa Microsoft Storen kautta, ja tukea Android-sovelluksia Windows 11:ssä (mukaan lukien kumppanuus Amazonin kanssa, jotta sen sovelluskauppa saataisiin toimintoa varten).

Microsoft on myös luvannut, että Windows 11 on vakaampi ja turvallisempi kuin Windowsin aiemmat versiot.

Windows 11 käyttöjärjestelmä

Microsoft on työskennellyt ahkerasti tämän uusimman Windows -version parissa, jota kutsutaan sisäisesti ”Next Valleyksi”. Microsoft paljasti vahingossa käyttöliittymäsuunnittelun prototyypin seuraavalle Windows-versiolle yhdessä Ignite-tapahtumassa, ja se herätti paljon keskustelua, analysointia ja kysymyksiä fanien keskuudessa. Ignite on virtuaalinen tapahtuma, jossa Microsoft esittelee tuotteitaan, ja tämän avulla he avaavat käyttäjille tuotteiden ominaisuuksia. Tämä tapahtuma auttaa ohjelmien käyttäjiä hyödyntämään niitä tehokkaammin ja tuottavammin, ja näin Microsoft saa tyytyväisempiä käyttäjiä.

Ensisilmäyksellä tämä uusi Windows-käyttöliittymä ei juurikaan eroa alkuperäisestä Windows 11:n ulkoasusta. Tehtäväpalkin käynnistysvalikko ja sovellusten pikakuvakkeet ovat edelleen keskellä, vaikka tehtäväpalkki kelluu nyt näytön alareunan yläpuolella. Siinä on myös hieman pyöristetyt kulmat.

Jos katsoo vahingossa paljastettua kuvaa tarkemmin niin näkee, että Widget-valikko on poistunut tehtäväpalkista ja näytön vasemmassa yläkulmassa on uusi sääkuvake. Tavallisesti tehtäväpalkin oikeassa kulmassa olevat ilmaisimet on myös siirretty näytön oikeaan yläkulmaan, mikä muistuttaa hieman macOS:ää.

Tämä kuvassa näkyvä Windows 11 –käyttöliittymä voisi olla todellinen esitys siitä, mihin Windows-suunnittelu on menossa. Toinen mielenkiintoinen muutos tässä kuvassa on, että tehtäväpalkin Windows Search -kuvake on korvattu kelluvalla hakukentällä näytön yläreunassa. Kaiken kaikkiaan nämä suunnittelumuutokset ovat itse asiassa varsin merkittäviä, ja vahingossa paljastivat etukäteen, mitä tulevan pitää.

”Microsoft on edelleen prototyyppivaiheessa Next Valleylle, mutta lähteeni kertovat minulle, että eilen Ignitessä lyhyesti esitelty käyttöliittymä edustaa suunnittelutavoitteita, jotka Microsoft toivoo saavuttavansa seuraavalla Windows-versiolla”, Windows Central:in toimittaja Zac Bowden kirjoitti.

Bowdenin mukaan Microsoft on testannut tämän uuden Windows-käyttöliittymän eri versioita keskittyen kaikentyyppisten tulojen skaalautumiseen ja mukavuuteen. ”Minulle on kerrottu, että tämän ehdotetun suunnitteluprototyypin tavoitteena on saavuttaa käyttöliittymä, joka on optimoitu paremmin kosketukseen heikentämättä hiiren ja näppäimistön käyttäjien kokemusta. Se on jotain, jonka Microsoft haluaa skaalata pöytätietokoneiden, kannettavien ja tablettien koon mukaan, mukaan lukien ne, joissa on taitettava näyttö”, Bowden kertoi.

Viime vuonna Windows 11 esitteli paljon suunnittelumuutoksia, jotka eivät luultavasti resonoineet kaikkien käyttäjien kanssa. Tehtäväpalkki on varmasti vähemmän muokattavissa kuin ennen, vaikka Microsoft on tehnyt työtä palauttaakseen salaperäisesti kadonneita ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden käyttää Task Manageria napsauttamalla tehtäväpalkkia hiiren kakkospainikkeella.

Kuten olemme nähneet Windows 8:ssa vuosikymmen sitten, useimmat Windows-käyttäjät eivät pidä suurista käyttöliittymämuutoksista, varsinkin kun Microsoft sekoittaa ydinominaisuuksia, kuten esimerkiksi muutoksia käynnistysvalikkoon. Windows 10:een verrattuna Windows 11 ei ollut niin suuri muutos, vaikka käyttöjärjestelmä on vielä keskeneräinen.

Näemme todennäköisesti lähitulevaisuudessa Microsoftin testaavan uusia käyttöliittymämuutoksia Windows Insidersin kanssa, vaikka voi kulua vuosia, ennen kuin Ignitessä näkemämme uusi Windows-muotoilu näkee päivänvalon. Windows Insider -ohjelma on miljoonien Windowsin suurimpien fanien yhteisö, jotka saavat ensimmäisten joukossa nähdä, mitä Windowsissa on seuraavaksi. Esimerkiksi 22H2-version varhaiset esijulkaisuversiot olivat testattavissa Windows Insider -ohjelman kautta jo jonkin aikaa ennen virallista julkaisua.

Windows 11 tuetut kielet

Windows 11:ssä tarjottavien kielien valinnan prosessi on muuttunut. Aiemmissa käyttöjärjestelmissä oli ladattavissa 38 kielivaihtoehtoa, mutta Windows 11:n lisättiin viisi uutta kieltä, nostaen tarjolla olevien kielten määrän 43:een. Lisäksi nämä 43 kieltä voidaan lukea vain lp.cab-paketteja käyttämällä. Tämä varmistaa täysin tuetun kielenkuvantamisen ja kumulatiivisen päivityksen. Vaikka tämä kielten kirjo on hyvä uutinen monille, on tärkeää muistaa, että Windows 11 on saatavilla vain näillä kielillä julkaisun yhteydessä. Jos et puhu mitään tuetuista kielistä, tai jos haluat lisävaihtoehtoja kieliin, sinun on katsottava, onko haluamasi kieli saatavilla kielipaketin muodossa, ja jos ei, niin on odotettava, kunnes Microsoft julkaisee kielipaketin haluamallesi kielelle. Kaikki olemassa olevat kielipaketit löytyvät Microsoftin kotisivuilla.

Lisäksi on olemassa 67 LXP-pohjaista kieltä, jotka siirtyvät itsepalvelumalliin, tarkoittaen että Windows -käyttäjät voivat lisätä ne itse Microsoft Store- ja Windows Settings -sovellusten kautta, eivät Windowsin kuvantamisprosessin kautta.

Kuka tahansa käyttäjä, ei vain järjestelmänvalvojat, voi nyt lisätä sekä näyttökielen että sen ominaisuudet, jotka voivat auttaa käyttäjiä yritysympäristöissä, mutta nämä tarkat kielivaihtoehdot riippuvat edelleen alkuperäisvalmistajasta ja matkapuhelinoperaattorista.

Windows 11 kielituki on kattavampi kuin Windows 10:n tarjoama kielipaketti. Tässä on luettelo kielipaketeista, jotka on ladattavissa Windows 11:sta:

Afrikaans, albania, amharan kieli, arabia, armenia, assamin kieli, azeri (latinalainen), bangla (Intia), baski, valkovenäjä, bosnia (latinalainen), bulgaria, katalaani, cherokee, kiinan kieli (yksinkertaistettu), kiinan kieli (perinteinen), kroatia, tšekki, tanska, hollanti, englanti, viro, filipino, suomi, ranska, galego, georgia, saksa, kreikka, gudžarati, heprea, hindi, unkari, islanti, indonesia, iiri, italia, japani, kannada, kazakki, khmer, konkani, korea, latvia, liettua, luxemburg, makedonia, malaiji (Malesia, Brunei ja Singapore), malajalam, malta, maori, marathi, nepali, norja (kirjanorja), norja (uusnorja), orija, persia, puola, portugali (Brasilia), portugali (Portugali), pandžabi (arabia), ketšua, romania, venäjä, Skotlannin gaeli, serbia (kyrillinen, Bosnia ja Hertsegovina), serbia (kyrillinen, Serbia), serbia (latinalainen), slovakki, sloveeni, espanja, ruotsi, tamil (Intia ja Sri Lanka), tataari, telugu, Thai, turkki, ukraina, urdu, uiguuri, uzbekki (latinalainen), katalaani, vietnam ja kymri.  

Täten jos asut monikielisessä taloudessa tai työskentelet toista kieltä puhuvan työtoverin kanssa, voit helposti jakaa Windows 11 -tietokoneen heidän kanssaan ottamalla käyttöön kielipaketin. Tämä muuntaa valikkojen, kenttäruutujen ja tarrojen nimet koko käyttöliittymässä käyttäjille heidän äidinkielelleen.

Osa näistä vaatii peruskielen, kuten englannin, espanjan, ranskan, norjan, serbian, venäjän tai kiinan, riippuen minkä kielipaketin haluat asentaa. Tarkemmat tiedot vaadittavasta peruskielestä löydät Microsoftin sivulta otsikolla Kielipaketit: Windows.

Windows 11 järjestelmävaatimukset

Laitteistovaatimukset

Jotta laitteet voivat asentaa tai päivittää Windows 11:een, laitteiden on täytettävä seuraavat laitteiston vähimmäisvaatimukset:

  • Prosessori: 1 gigahertsi (GHz) tai nopeampi kahdella tai useammalla ytimellä yhteensopivassa 64-bittisessä prosessorissa tai järjestelmässä sirulla (SoC).
  • RAM: 4 gigatavua (GB) tai enemmän.
  • Tallennustila: Windows 11:n asentamiseen tarvitaan 64 Gt* tai enemmän.
  • Lisätallennustilaa saatetaan tarvita päivitysten lataamiseen ja tiettyjen ominaisuuksien käyttöönottoon.
  • Grafiikkakortti: Yhteensopiva DirectX 12:n tai uudemman kanssa, WDDM 2.0 -ohjaimella.
  • Järjestelmän laiteohjelmisto: UEFI, Secure Boot -ominaisuus.
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) -versio 2.0.
  • Näyttö: Teräväpiirto (720p) näyttö, 9″ tai suurempi näyttö, 8 bittiä per värikanava.
  • Internet-yhteys: Internet-yhteys tarvitaan päivitysten suorittamiseen sekä joidenkin ominaisuuksien lataamiseen ja käyttämiseen.
  • Windows 11 Home Edition vaatii Internet-yhteyden ja Microsoft-tilin laitteen asennuksen viimeistelemiseksi ensimmäisellä käyttökerralla.

* Päivityksille ja käyttöjärjestelmän tiettyjen ominaisuuksien käyttöönotolle saattaa tulla ajan myötä enemmän vaatimuksia. Lisätietoja on Microsoftin sivulla: Windows 11:n tekniset tiedot. Katso samalta sivulta myös päivitykset Windows 11:n järjestelmän vähimmäisvaatimuksiin. Lisätietoja valmiuden arviointityökaluista on sivulla Kelpoisuuden määrittäminen.

Käyttöjärjestelmävaatimukset

Tukikelpoisten Windows 10 -laitteiden versiossa 2004 tai uudemmissa on oltava 14.9.2021 tai uudempi tietoturvapäivitys, jotta ne voidaan päivittää suoraan Windows 11:een.

Windows 11 S-tilassa on suunniteltu turvallisuutta ja suorituskykyä varten, ja se käyttää yksinomaan Microsoft Storen sovelluksia. Tässä pitää huomioida, että S-tilaa tuetaan vain Windows 11:n Home-versiossa. Jos käytät toista Windows-versiota S-tilassa, sinun on ensin vaihdettava tila pois S-tilasta ennen päivitystä.

Laitteen vaihtaminen pois Windows 10:stä S-tilassa edellyttää myös Internet-yhteyttä. Jos vaihdat pois S-tilasta, et voi vaihtaa takaisin S-tilaan myöhemmin.

Ominaisuuskohtaiset vaatimukset

  • Joillakin Windows 11:n ominaisuuksilla on yllä lueteltuja vaatimusten lisäksi muita vaatimuksia. Tässä listaamme luettelon ominaisuuksista ja niihin liittyvistä vaatimuksista.
  • 5G-tuki: vaatii 5G-yhteensopivan modeemin.
  • Auto HDR: vaatii HDR-näytön.
  • BitLocker to Go: vaatii USB-muistitikun. Tämä ominaisuus on saatavilla Windows Prossa ja sitä uudemmissa versioissa.
  • Client Hyper-V: vaatii prosessorin, jossa on toisen tason osoitteenmuunnos (SLAT) -ominaisuudet. Tämä ominaisuus on saatavilla Windows Pro -versioissa ja uudemmissa.
  • Cortana: vaatii mikrofonin ja kaiuttimen ja on tällä hetkellä saatavilla Windows 11:ssä Australiassa, Brasiliassa, Kanadassa, Kiinassa, Ranskassa, Saksassa, Intiassa, Italiassa, Japanissa, Meksikossa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
  • DirectStorage: vaatii NVMe SSD:n sellaisten pelien tallentamiseen ja ajamiseen, jotka käyttävät Standard NVM Express Controller -ohjainta ja DirectX12 GPU:ta Shader Model 6.0 -tuella.
  • DirectX 12 Ultimate: saatavilla tuettujen pelien ja grafiikkasirujen kanssa.
  • Presence: vaatii anturin, joka voi havaita ihmisen etäisyyden laitteesta tai aikomuksen olla vuorovaikutuksessa laitteen kanssa.
  • Älykäs videoneuvottelu: vaatii videokameran, mikrofonin ja kaiuttimen (äänilähtö)
  • Multiple Voice Assistant: vaatii mikrofonin ja kaiuttimen.
  • Kohdistus (snap): kolmen sarakkeen asettelut vaativat näytön, jonka leveys on vähintään 1920 pikseliä.
  • Mykistä ja poista mykistys: tehtäväpalkista vaatii videokameran, mikrofonin ja kaiuttimen (äänilähtö). Sovelluksen on oltava yhteensopiva ominaisuuden kanssa maailmanlaajuisen mykistyksen/mykistyksen poistamiseksi.
  • Spatial Sound: vaatii tukevan laitteiston ja ohjelmiston.
  • Microsoft Teams: vaatii videokameran, mikrofonin ja kaiuttimen (äänilähtö).
  • Kosketus: vaatii monikosketusta tukevan näytön tai näytön.
  • Kaksivaiheinen todennus: vaatii PIN-koodin, biometrisen (sormenjälkilukijan tai infrapunakameran) tai puhelimen, jossa on Wi-Fi- tai Bluetooth-ominaisuus.
  • Äänikirjoitus: vaatii tietokoneen mikrofonilla.
  • Wake on Voice: vaatii modernin valmiustilan tehomallin ja mikrofonin.
  • Wi-Fi 6E: vaatii uuden WLAN IHV -laitteiston ja -asennuksen sekä Wi-Fi 6E -yhteensopivan tukiaseman/reitittimen.
  • Windows Hello: vaatii kameran, joka on määritetty lähi-infrapunakuvaukseen (IR) tai sormenjälkitunnistimeen biometristä todennusta varten. Laitteet, joissa ei ole biometrisiä antureita, voivat käyttää Windows Helloa PIN-koodilla tai kannettavalla Microsoft-yhteensopivalla suojausavaimella. Katso lisätietoja Microsoftin sivulta kohdasta: IT-työkalut Windows 10:n versio 21H1 tukemiseksi.
  • Windows Projection: vaatii näyttösovittimen, joka tukee Windows Display Driver Model (WDDM) 2.0:aa, ja Wi-Fi-sovittimen, joka tukee Wi-Fi Directiä.
  • Xbox-sovellus: vaatii Xbox Live -tilin, joka ei ole saatavilla kaikilla alueilla. Siirry Xbox Liven maat ja alueet -sivulle saadaksesi viimeisimmät tiedot saatavuudesta. Jotkut Xbox-sovelluksen ominaisuudet vaativat aktiivisen Xbox Game Pass -tilauksen.