Siirry suoraan sisältöön

Avoimen Lähdekoodin Bitcoin-Louhintaohjelma

Avoimen Lähdekoodin Bitcoin-Louhintaohjelma

Jos olet kiinnostunut Bitcoineista, olet luultavasti kuullut myös louhimisesta ja louhintaohjelmista. Erilaiset louhintaohjelmat ovat olennainen osa Bitcoin-maailmaa – ne mahdollistavat uusien Bitcoinien syntymisen ja ylläpitävät lohkoketjun turvallisuutta ja eheyttä. Louhintaohjelman avoin lähdekoodi tarkoittaa sitä, että lähdekoodi on julkisesti saatavilla.

Avoimen lähdekoodin Bitcoin-louhintaohjelma on siis tietokoneohjelma, jolla louhitaan uusia Bitcoin-lohkoja lohkoketjuun. Ohjelma suorittaa monimutkaisia matemaattisia laskutoimituksia ja ratkaisee matemaattisia ongelmia, joita tarvitaan uusien lohkojen löytämiseen ja validointiin. Louhintaprosessi on kilpailu, jossa eri louhijat yrittävät ratkaista samaa matemaattista ongelmaa mahdollisimman nopeasti.

Miten louhintaan voi ryhtyä ja miten valita juuri itselle sopiva ohjelma louhimiseen – tästä artikkelista saat muutamia vinkkejä siihen. Lisäksi saat tietoa yhdestä suosituimmasta louhintaohjelmasta, CGMinerista.

Kannattaako ryhtyä louhijaksi?

Jos aikoo ryhtyä louhintaan, kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita. Se, kannattaako Bitcoinien louhiminen, riippuu nimittäin monista tekijöistä, kuten muun muassa louhinnan kustannuksista, saatavilla olevista resursseista, markkinoiden olosuhteista sekä kunkin itselleen asettamista henkilökohtaisista tavoitteista.

Bitcoin-louhinta voi olla kannattavaa silloin, kun louhintaan käytettyjen resurssien, kuten sähkön ja laitteiden hinnat ovat alhaiset ja Bitcoinin markkinahinta puolestaan riittävän korkea. Bitcoinin arvoa kannattaa seurata aktiivisesti, ja sen voi tehdä esimerkiksi bitcoinkurssi.io/bitcoinin-louhinta -verkkosivustolla, josta löytyy tietoa bitcoineihin liittyen yleisemminkin.

Louhinnan kannattavuuteen vaikuttavat myös louhinnan vaikeusaste ja kilpailutilanne, jotka voivat molemmat muuttua nopeallakin aikataululla. Louhijaksi ryhtyminen edellyttää myös isoja panostuksia laitteisiin, joten on erittäin tärkeää tehdä huolelliset laskelmat mahdollisista kustannuksista ja hyödyistä ennen kuin tekee päätöksen aloittamisesta.

On myös tärkeää muistaa, että Bitcoin-louhintaan liittyy paljon ympäristövaikutuksia, sillä louhinta kuluttaa suuria määriä energiaa. Jos ympäristönäkökohdat painottuvat omassa elämässä erityisesti, on louhimisen sijaan ehkä parempi harkita muita sijoituskohteita. Lisäksi on muistettava veroseuraamukset, sillä niin kuin mistä tahansa sijoittamisesta, myös louhinnasta saaduista voitoista on pidettävä kirjaa ja maksettava veroa.

Miten valitsen juuri minulle sopivan louhintaohjelman?

Itselle parhaan louhintaohjelman valinta riippuu monista tekijöistä. Oman käytettävissä olevan budjetin lisäksi se riippuu laitteen käyttöjärjestelmästä ja louhittavien kryptovaluuttojen tyypistä. Louhintaohjelman valintaan vaikuttavat myös käyttäjän omat taidot – tehdäänkö louhintaa harrastelijapohjalta vai ammattimaisemmalla panostuksella.

Itselle sopiva louhintaohjelma löytyy, kun ensin määrittelee omat tarpeensa ja tavoitteensa. Sen jälkeen on aika tutustua huolellisesti eri vaihtoehtoihin ja vertailla eri ohjelmien ominaisuuksia ja hintoja.

Seuraavassa luetellaan joitakin tekijöitä, jotka ainakin kannattaa huomioida sopivaa ohjelmaa valitessa.

 • Louhintalaitteisto. Louhintaohjelman tulee tukea käytössä olevaa louhintalaitteistoa. Tarkista louhintalaitteiston valmistajan suosittelema ohjelma ja etsi sellainen, joka tukee tätä laitteistoa.
 • Käyttöjärjestelmä. Valitse ohjelma, joka toimii oman laitteesi käyttöjärjestelmässä. Jos esimerkiksi käytät Linuxia, etsi ohjelma, joka on suunniteltu Linuxille.
 • Eri kryptovaluutat. Jos haluat louhia muita kryptovaluuttoja kuin Bitcoinia, valitse ohjelma, joka tukee kyseistä valuuttaa.
 • Louhinnan tavoitteet. Jos tavoittelet isompia voittoja, etsi ohjelma, jossa on ylikellotusmahdollisuus ja joka on tehokas suorituskyvyltään. Jos aloittelet pienellä budjetilla, etsi ohjelma, joka vaatii vähemmän resursseja.
 • Käyttäjäystävällisyys. Valitse ohjelma, joka on helppo asentaa ja käyttää. Jotkut ohjelmat tarjoavat graafisen käyttöliittymän, mikä tekee käytöstä helpompaa.
 • Omat taidot. Jos olet supertaitava tietokoneen käyttäjä, harkitse monipuolisempaa ja monimutkaisempaa ohjelmaa. Jos olet aloittelija, valitse käyttäjäystävällisempi ja helpompi ohjelma.

CGMiner-ohjelma

Bitcoinin louhintaohjelmia on olemassa useita erilaisia. On yksinkertaisia, erityisesti aloittelijoille suunnattuja vaihtoehtoja sekä pitkälle räätälöityjä, ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja ohjelmia sekä vaihtoehtoja näiden kahden ääripään välistä. Jos olet kiinnostunut aloittamaan Bitcoinin louhimisen omalla tietokoneellasi tai ASIC-laitteellasi, CGMiner voi olla hyödyllinen työkalu. Ohjelma on saatavilla ilmaiseksi ja se on yksi suosituimmista Bitcoin-louhijoiden parissa.

CGMiner-ohjelma on yksi vanhimmista louhintaohjelmista. Sen kehitti vuonna 2011 australialainen, ohjelmoijana ja nukutuslääkärinä työskentelevä Con Kolivas. Alun perin ohjelma on suunniteltu digitaalisten valuuttojen, kuten Bitcoinin ja Litecoinin louhintaan, mutta myöhemmin ohjelmisto on jatkanut kehitystään monipuoliseksi ja monisäikeiseksi FPGA- ja ASIC-louhintatyökaluksi. Ohjelma sai ilmestyessään suuren suosion ja käyttäjien määrä kasvoi nopeasti, mikä vahvisti entisestään sen mainetta yhtenä parhaista bitcoin-louhintaohjelmista verrattuna moneen muuhun ohjelmaan. Nykyään ohjelma on tarkoitettu ennen kaikkea Bitcoinin louhintaan.

Ohjelma on tehty C-ohjelmointikielellä ja se sopii yhteen useiden käyttöjärjestelmien kanssa, kuten Windowsin, Linuxin ja MacOS:n kanssa. Se on suosittu erityisesti sen tehokkuuden ja monipuolisuuden ansiosta. Ohjelma käyttää erikoistuneita ASIC-louhintalaitteistoja, jotka on suunniteltu erityisesti Bitcoinin louhintaan. CGMiner tukee useita ASIC-laitteistoja.

CGMiner sisältää useita ominaisuuksia, jotka auttavat optimoimaan louhintatehoa ja hallinnoimaan louhintalaitteistoa. Ohjelmassa on hallintatyökaluja, jotka mahdollistavat yksittäisten laitteiden asetusten muokkaamisen, kuten tuulettimen nopeuden ja muiden parametrien säätämisen yksinkertaisilla näppäimistökomennoilla. Voit siis seurata louhinnan tehokkuutta ja säätää asetuksia optimoidaksesi louhintalaitteistosi suorituskykyä. Tämä saattaa auttaa sinua lisäämään Bitcoin louhinnasta saamaasi tuottoa. 

Sopiiko CGMiner aloittelijalle?

Cross-platform -yhteensopivuuden ansiosta ohjelmaa voi käyttää sekä Mac- että Windows-tietokoneissa. ASIC-laitteistojen lisäksi se toimii useiden muiden laitteistojen kanssa, kuten FPGA:n, GPU:n ja CPU:n kanssa. Miinuksia ohjelma saa siitä, että se on komentorivipohjainen, mikä tarkoittaa, että käyttäjän on käytettävä komentoja ohjelman käyttämiseksi. Vasta-alkajalle tämä voi olla haastavaa. Lisäksi, jos sinulla on Windows 10 -käyttöjärjestelmä, ohjelman asentaminen voi olla haasteellista. Virustorjuntaohjelmat ja Windows Defender voivat estää ohjelman latauksen Windows 10 käyttävissä koneissa. Myös graafisen käyttöliittymän puuttuminen saattaa tuntua aloittelijasta pelottavalta.

Kaiken kaikkiaan CGMiner on kuitenkin tehokas ja monipuolinen louhintaohjelma. Se soveltuu sellaisille kokeneille käyttäjille, jotka haluavat optimoida louhintatehonsa. Tekniikkaa tuntevalle, tekstipohjaisen käyttöliittymän ystävälle ohjelma on ihanteellinen valinta. Jos puolestaan kokee olevansa aloitteleva louhija, saattaa olla helpompaa aloittaa yksinkertaisemmalla ohjelmalla ja siirtyä CGMineriin vasta sitten, kun on saanut enemmän kokemusta. Toisaalta, jos aloittelijalta löytyy intoa ja motivaatiota, CGMinerin valinta on oiva tapa kehittää ja haastaa itseään tekniikan saralla.

Mitä riskejä louhintaan liittyy?

Kryptovaluutan louhinnassa on useita riskejä, jotka on tunnistettava ennen kuin ottaa ensiaskeleet louhinnan parissa. Ota siis huomioon ainakin seuraavat asiat:

 • Louhintalaitteiston hintavaihtelut. Laitteistojen hinnat voivat vaihdella huomattavasti ja laitteiston hintojen lasku voi aiheuttaa sen, että laitteistosi arvo laskee merkittävästi.
 • Energiankulutus. Louhintaan tarvitaan suuria määriä sähköä, joten louhintalaitteiston ylläpito voi olla kallista. Sähkön hintojen vaihtelu yhdistettynä epävakaaseen maailmantilanteeseen voi vaikuttaa merkittävästi louhinnan kannattavuuteen.
 • Vaikeustaso. Taso, joka määrittää sen, kuinka vaikeaa on ratkaista louhintatehtäviä, voi vaihdella ja vaikuttaa merkittävästi kannattavuuteen. Korkea verkon vaikeustaso voi tarkoittaa, että louhinta ei ole kovin kannattavaa.
 • Louhinnan kilpailu. Bitcoin-louhintaan liittyy kilpailuasetelma, ja kun yhä useammat louhijat yrittävät ratkaista louhintatehtäviä, kilpailu kasvaa. Se voi johtaa siihen, että sinunkin on omalta osaltasi vaikeampaa ratkaista louhintatehtäviä ja louhinta voi olla vähemmän kannattavaa.
 • Markkinahintojen vaihtelut. Bitcoinin hinta voi vaihdella merkittävästi, mikä tuo epävarmuutta tilanteeseesi. Jos Bitcoinin hinta laskee, louhinta ei ole tuottoisaa.
 • Turvallisuus. Jos et ole tarkkana, louhintaohjelman tai louhintalaitteiston haavoittuvuudet saattavat aiheuttaa tietoturvariskejä. Pahimmassa tapauksessa voi aiheutua haittaohjelmien asentumista tai henkilökohtaisten tietojen vuotamista.

On erittäin tärkeää muistaa, että louhintaan ryhtyminen on sijoitus ja sijoittamiseen liittyy aina riskejä, jotka kannattaa arvioida huolellisesti ennen aloittamista. Ennen kuin aloitat, varmista siis, että ymmärrät riskit ja että olet valmis sijoittamaan louhintaan tarvittavat resurssit – aikaa, vaivaa ja rahaa.