GIMP on avoimen lähdekoodin kuvankäsittelyohjelma. Ohjelmaan on saatavissa ohjeita aina perusasioista lähtien, jotta ne voidaan ymmärtää ilman aiempaa graafisen suunnittelun osaamista.
Toisaalta kokeneet ohjelman käyttäjät saattavat myös unohtaa ohjeista jotain tärkeitä vaiheita, koska pitävät niitä itsestään selvyyksinä. Ohjelman vaihtoehdot löytyvät yleensä valikoista.
Näin pääset käyttämään GIMPiä
GIMP on saatavilla Microsoft Windowsille, Linuxille ja macOS:lle. GIMPin virallisella verkkosivustolla on aina uusimmat versiot, downlaod. Useimmat Linux-jakelut sisältävät asennuspaketteja, jotka löytyvät yleensä jakelun omista pakettivarastoista paketinhallinnan avulla.
Kun GIMP käynnistyy ensimmäisen kerran, se kysyy erilaisia parametreja ja tiedostopolkuja. Jos sanat tuntuvat oudoilta, jätä ne huomiotta ja jatka klikkaamalla Jatka-painiketta. Ohjelmiston käynnistyminen kestää hieman kauemmin kuin useimmilla ohjelmilla ja varsinkin ensimmäisellä kerralla latautuminen voi tuntua kestävän ikuisuuden.
Ennen kuin aloitat ohjelman käytön, tutustu ohjelman perusasetuksiin. Gimpin asetukset löytyvät pääikkunan kohdasta File/Settings. Määritä paneelit (tai ikkunat) haluamallasi tavalla.
Yksi hyväksi havaittu tapa on laittaa haluamasi paneelit yhteen ikkunaan ja pitää ne siellä, mutta käyttää aina toista ikkunaa kuvan katseluun. Voit yhdistää paneeleita samassa ikkunassa yksinkertaisesti avaamalla Windows-valikon ja vetämällä paneelin otsikkorivin jo avatun paneelin otsikkorivin päälle. Jos haluat pitää useita paneeleita auki samassa ikkunassa, vedä paneelin otsikkopalkki valmiin ikkunan kapealle harmaalle alueelle.
Suomalaisille olemassa ohjeita hyvin
GIMP Suomi -yhteisö on suomalaisten GIMP-käyttäjien sosiaalisen median foorumi. Sen tavoitteena on koota kaikki suomalaiset GIMP-fanit, tiedot ja taidot yhteen paikkaan.
Voit parantaa taitojasi, pysyä ajan tasalla ja mikä tärkeintä, auttaa GIMPiä vasta-alkajia ryhmähengen ja asiantuntemuksen avulla. Tuloksena sinulla on tiivis yhteisö, joka on elinvoimainen ja dynaaminen sekä laajeneva ja kehittyvä.
Sivustolla korostetaan käyttäjien tuottamaa sisältöä, kuten ohjeita, joita kuka tahansa rekisteröitynyt käyttäjä voi luoda. Käyttäjät voivat myös perustaa oman kuvagallerian, jossa he voivat esitellä työtään ja antaa ja vastaanottaa hyödyllisiä kommentteja. GIMP on joustava kuvankäsittelyohjelma, joka kilpailee kaupallisten ohjelmistojen kanssa, kaiken lisäksi ohjelmisto on ilmainen.
GIMP – Paras ilmainen kuvankäsittely ohjelmisto
Paras ilmainen kuvankäsittelyohjelma tällä hetkellä on GIMP, edistynyt ja monipuolinen avoimen lähdekoodin ohjelma. Se on verrattavissa premium-luokan Photoshopiin, ja siinä on ominaisuuksia, joita monissa maksullisissa kuvankäsittelyohjelmissa ei ole.
Tasot, maskit, liitännäiset ja Adobe Photoshopin PSD-tiedostot ovat vain muutamia asioita, joita se pystyy käsittelemään. GIMP voi kuitenkin olla tehokas yksinkertaiseen sommitteluun ja suoristamiseen.
GIMP (GNU Image Manipulation Program) on paras ilmainen kuvankäsittelyohjelma, jonka ominaisuudet ovat kaupallisten ohjelmistojen veroisia ja johon lisätään uusia ominaisuuksia joka päivä.
Ohjelman kuvankäsittelyominaisuudet ovat uskomattoman kattavat, mukaan lukien tasot, maskit, käyrät ja kerrokset. Ohjelman lukuisat työkalut, kuten leima, mukautettavat siveltimet, perspektiivin muutokset ja älykkäät pintatekniikat, tekevät virheiden korjaamisesta helppoa.
Kuvankäsittely on suosittua
GIMP on ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelma, joten sen käyttäjät ja kehittäjät ovat kehittäneet suuren määrän lisäosia, jotka tekevät siitä entistäkin monipuolisemman. Monet niistä on jo valmiiksi asennettu, mutta lisävaihtoehtoja on ladattavissa.
Se toimii tarvittaessa myös Photoshop-laajennusten kanssa. Valokuvaaminen on monille ihmisille osa jokapäiväistä elämää, ja monille se on myös intohimo. Internetissä on nykyään runsaasti tietoa siitä, miten tulla paremmaksi valokuvaajaksi, joka sopii kaikille valokuvauksen harrastajille.
Kuvankäsittely on tärkeä osa kuvien ottamista, ja on hyvä oppia kuvankäsittelyn perusteet. Moni ajattelee huippumallien luovia mainoskuvia ja muita erikoiskäsittelyjä katsellessaan kuvankäsittelyä. Käytännössä kuvankäsittely on kuitenkin usein niinkin yksinkertaista kuin rajaaminen tai valaistuksen muuttaminen.
Jokainen voi kehittyä valokuvaajana ja kuvantuottajana oppimalla kuvankäsittelyn perusteet. Kaiken kuvankäsittelyn lähtökohtana on kuitenkin oikea ja laadukas valokuva, mieluiten digitaalisessa muodossa.