Siirry suoraan sisältöön

Eri tapoja treenata koko kehoasi ja mieltäsi

Eri tapoja treenata koko kehoasi ja mieltäsi

Useat ihmiset, jotka haluaisivat aloittaa kehonsa fyysisen treenauksen eivät aina tiedä miten ja millä tavoin aloittaa koko kehon treeni. Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin treenitapoja koko vartalolle ja myös aivoillesi.

Aloita varovasti ja askel kerrallaan

Kuten aina, jos et ole ennen harrastanut liikkumista ja treenausta, niin aloita rennosti äläkä tee liian rankkoja treenejä heti alkuun. Tällä tavoin vähennät loukkaantumisten riskiä, ja annat myös kehollesi aikaa tottua fyysiseen liikuntaan. On myös suositeltavaa jutella lääkärisi tai fysioterapeuttisi kanssa ennen kuin aloitat fyysisen treenin varsinkin jos sinulla on ollut loukkaantumisia tai terveysvaivoja.

Minkälainen treeniohjelma sinulle sopisi?

Jokainen meistä pitää erilaisista liikuntamuodoista, ja kaikille ei sovi samat asiat. Oletko ulkoilun ystävä, vai pitäisitkö enemmän esimerkiksi kuntosalilla käynnistä? Miten paljon olet valmis panostamaan treenaukseen rahallisesti? Onko sinulla jo ennestään joku suosikkilaji tai tapa liikkua, ja tarjoaako se liikuntaa kaikille lihasryhmille? Kaikkia näitä asioita on hyvä pohtia, kun etsit koko kehon treenitapoja.

Monipuolinen treeni kuntosalilla?

Mikäli olet valmis maksamaan monipuolisesta treenauksesta, niin kuntosali on erinomainen valinta. Vaihtoehtoja löytyy joka budjetille halvoista saleista aina erittäin kalliisiin saakka. Tämä tietysti myös riippuu siitä missä päin asut. Isoissa kaupungeissa on yleensä enemmän valinnanvaraa.

Kuntosalilla pystyt treenaamaan yleensä jokaista kehon lihasryhmää ja osa-aluetta erittäin monipuolisesti. Saleilta löytyy laitteita, käsipainoja, juoksumattoja, polkupyöriä jne. Lisäksi monet kuntosalit järjestävät erilaisia ryhmätreenejä, kuten vaikka spinning-pyöräilyä tai cross trainingia, joka on erittäin monipuolinen tapa treenata koko kehoa.

Jos siis liikut mieluummin ryhmässä etkä yksin, niin kuntosalien ryhmätunnit voivat olla erinomainen valinta myös motivaation kannalta, koska näet muiden ihmisten treenaavan samalla, ja varmastikaan et halua olla heitä huonompi. Myös treenin väliin jättäminen voi vähentyä silloin kun treenaat ryhmässä tai kavereiden kanssa.

Mikäli haluat treenata mieluummin yksin, niin kuntosaleilla löytyy yleensä aina henkilökohtaisia valmentajia, jotka auttavat sinua mielellään monipuolisen saliohjelman laatimisessa. He osaavat myös näyttää sinulle kädestä pitäen, miten kaikki erilaiset liikkeet tehdään oikein ilman, että vahingoitat kehoasi tai kärsit loukkaantumisen.

Yleensä hyvä monipuolinen kuntosalitreeni sisältää liikkeitä jalkalihaksille, keskivartalolle, sekä niskan ja hartioiden lihaksille.

Kotona treenaaminen

Entä jos sinulla ei ole kuntosalia lähialueellasi, tai et halua maksaa salin käytöstä kuukausittain? Jos sinulla on kotona jonkin verran tilaa, niin treeni onnistuu myös tällä tapaa. Yleensä käsipainot ja vastuskuminauhat ovat suht edullisia, ja yllättävän pienelläkin rahallisella panostuksella  pääsee alkuun ja treenauksen makuun.

Edellä mainituilla välineillä pystyy myös helposti tekemään erilaisia harjoitusliikkeitä koko keholle. Internetissä löytyy myös paljon apua eri liikkeiden tekemiseen oikein. Esimerkiksi YouTube tarjoaa paljon havainnollistavia treenivideoita. Lisäksi monien käsipainojen ja vastuskuminauhojen mukana tulee usein visuaalisia ohjeita samassa paketissa.

Mielen ja aivojen treenaaminen

Olemme tähän asti puhuneet vain kehon fyysisestä treenistä, mutta on tärkeää muistaa myös kehon psyykkinen puoli. Mikäli aivot eivät saa säännöllistä työtä ja luovaa ajattelua, ne voivat alkaa heikentyä ja rapistua. Näin ollen on hyvä antaa säännöllistä työtä myös aivoillesi.

Kaikki meistä eivät saa aivojumppaa työpaikalla, mikäli kyseessä on esimerkiksi liukuhihnatyö tai jokin muu simppeli työ. Joillekin taas työpäivä tarjoaa aivoriihiä ja ajattelua koko päivän ajan.

Minkälaiset harjoitteet olisivat sitten hyviä aivonystyröiden virkistämiseen? Tapoja on monia. Esimerkiksi shakin peluu on hyödyllinen keino, ja voit pelata sitä myös netissä. Mikäli olet korttipelien ystävä, niin esimerkiksi Texas Hold’em pokeri on oivaa puuhaa, joka pistää aivot töihin miettiessäsi vastustajan mahdollisia kortteja ja todennäköisyyksiä erilaisille käsille. Äläkä unohda pulmapelejä, matemaattisia pelejä, kuten Geogebraa tai sana-arvoituksia. Opiskelu ja uusien ja mielenkiintoisten asioiden oppiminen pitävät aivosi töissä.

Muita treenitapoja

Mitä jos et ole kuntosalin ja käsipainojen ystävä, mutta haluaisit monipuolistaa treeniä? Jooga ja pilates ovat myös erinomaisia tapoja harjoittaa koko kehon lihaksistoa ilman painoja. Ensisijaisesti molemmat edellä mainitut lajit keskittyvät kehon keskivartalon syvien lihasten huoltoon, mutta treeni voidaan kohdistaa myös käsille ja jaloille. Jooga ja Pilates ovat myös hellempiä nivelille, kuin voimaharjoittelu painoilla. Molemmille harjoitusmenetelmille löytyy opastettuja oppitunteja, tai voit myös oppia treenaamaan netin välityksellä

Entä jos olet ulkoilman ystävä, eikä sisätreenit kiinnosta sinua? Lenkkeily, uinti, soutu, pyöräily, hiihto ovat joitakin esimerkkejä, joita yhdistelemällä voit treenata koko kehon lihaksistoa. Jos esimerkiksi lenkillä käydessä sinulla on mahdollisuus kivuta porrasaskelmia pitkin ylös, niin tällä tavoin voit kohdistaa treeniä reisiin, pohkeisiin ja pakaralihaksiin.

Soutaminen veneellä tai laitteella on hyvää treeniä ylävartalon ja selän lihaksille. Uiminen taas rasittaa lähes koko lihaksistoa uintityylistä riippuen. Kuten huomaat, niin eri lajeja yhdistelemällä voit saavuttaa koko vartalon monipuolisen treenin.

Eikä myöskään kannata unohtaa hyötyliikuntaa. Kauppakassien kanto kotiin, halkojen hakkaus kirveellä, työmatkan teko juosten tai kävellen ovat myös eri tapoja monipuolistaa treeniä.