Siirry suoraan sisältöön

Lataa ilmainen ja suomenkielinen Adobe Acrobat Reader

Lataa ilmainen ja suomenkielinen Adobe Acrobat Reader

Adobe Acrobat Reader on yksi parhaista, ellei paras, ohjelmisto pdf: ien ystäville.  Adobe Acrobat on Adobe Systemsin tuottama PDF-muokkaus- ja lukuohjelmisto.

Professional-versio on tarkoitettu ammattikäyttäjille, kun taas Personal-versio on tarkoitettu yksityisille käyttäjille. Adobe Reader (aiemmin Acrobat Reader) on Adobe Systemsin ohjelma PDF-tiedostojen katseluun.

Acrobat on Adoben Acrobatin ilmainen muunnos, jonka avulla voit katsella, tulostaa ja muokata PDF-tiedostoja vain rajoitetusti (esimerkiksi kommentteja voi lisätä). Voit ladata Adobe Acrobat Reader -ohjelmiston seuraavasta linkistä: Download.

Pdf on ollut yleinen formaatti liike-elämässä jo pitkään

PDF-tiedosto on eräänlainen digitaalinen asiakirja, joka voidaan tallentaa tietokoneen kiintolevylle. Se on yksi yleisimmistä ja tunnetuimmista tekstinkäsittelyasiakirjojen muodoista. PDF-dokumentin ulkoasu, kuvat ja fontit siirtyvät tiedoston sisällä. Julkaisun muoto on sama riippumatta käyttäjän käyttöjärjestelmästä.

Jos haluat tehdä nopeasti ladattavan, pienikokoisen tiedoston, on kuvia mahdollista pakata PDF-dokumenttia luodessasi. Fontit voidaan upottaa PDF-tiedostoon, jolloin varmistetaan, että tiedoston teksti näytetään oikein riippumatta siitä, onko lukijan tietokoneessa samat fontit vai ei.

Tuotettavan tiedoston resoluutio on kuitenkin otettava huomioon, kun PDF-asiakirjaa luodaan tulostusta tai painamista varten, samoin kuin mahdolliset sivukokoihin liittyvät jälkikäsittelymarginaalit, kuten se, minkälaiseen käyttöön ja minkä kokoisena sitä käytetään.

PDF-tiedostoihin voidaan liittää interaktiivisia ominaisuuksia. Voit esimerkiksi käynnistää videoesityksen napsauttamalla kuvaa tai linkittää julkaisuun äänitiedostoja, jotka toistuvat, kun avaat sivut. Voit myös sisällyttää linkkejä PDF-tiedostoihin.

Voit tehdä luettelon samassa tietokoneessa olevista PDF-asiakirjoista, joita voidaan hakea mistä tahansa muusta järjestelmässä olevasta PDF-asiakirjasta. Luetteloita voi olla useita, ja jokainen niistä voidaan löytää yhden valintaikkunan kautta.

Julkaisun sisällöstä etsitään niin ikään avainsanoja. Tiedot voidaan syöttää myös perinteisemmällä tavalla. Tiedostot muunnetaan PDF-tiedostoiksi Acrobat- tai Adobe Reader -ohjelmiston avulla, minkä jälkeen ne voidaan tulostaa PostScript-tiedostoina virtuaalisen tulostuksen avulla.

PS-tiedosto pakataan PDF-dokumentiksi esimerkiksi Acrobat Distillerillä. Voit myös tulostaa asiakirjan virtuaaliseen tulostimeen nimeltä PDFWriter, joka luo PDF-tiedoston suoraan. Lisäksi joissakin ohjelmissa voit tallentaa asiakirjoja suoraan PDF-muodossa.

Monipuolinen Adobe Acrobat Reader

PDF-tiedostoja voidaan muokata Adobe Acrobat Readerillä monin eri tavoin, esimerkiksi lisäämällä kommentteja ja huomautuksia, kuten asiakirjan oikolukutilanne ja halutut muutokset.

Voit muokata PDF-tiedostojen tekstiä ja kuvia Acrobatilla, ellei sitä ole nimenomaisesti kielletty PDF-tiedostoa luotaessa. Ohjelmaa voidaan käyttää myös PDF-tiedostojen muuntamiseen eri tiedostomuotoon, jotta niitä voidaan käsitellä edelleen toisessa ohjelmistossa.

Adobe Acrobatissa on myös OCR-työkalu (Optical Character Recognition), jonka avulla voit tarkastella PDF-dokumentin tekstiä kuvamuodossa, esimerkiksi muotoilemattomana tekstinä. Acrobat voi myös lukea PDF-tiedostoja ääneen. Siksi monet sokeat käyttävät ohjelmaa esimerkiksi e-kirjojen lukemiseen.

Monet ohjelmistot ovat ilmaisia

Ohjelmistoja on mahdollista ohjelmoida itse, ja niitä voi saada ilmaisena, varsinkin jos kyseessä on avoimen lähdekoodin ohjelmisto. Myös kaupallisia valmisohjelmistoja, joita kutsutaan joskus kaupallisiksi valmisohjelmistoiksi (COTS), voidaan käyttää.

Valmiit ohjelmistot hinnoitellaan usein edelleen käyttäjä- tai prosessorikohtaisesti. Software as a Service (SaaS) on ohjelmistomuoto, joka on saatavilla internetin kautta ja joka voidaan vuokrata joksikin aikaa. SaaS-mallin hinnoittelu määräytyy käyttölaajuuden mukaan, kuten projektinhallintatyökalulla käsiteltävien projektien määrä.

Immateriaalisilla ohjelmistoilla ei toisin sanoen ole fyysistä ilmentymää. Ohjelmisto ei siis ole konkreettista laitteistoa. Ohjelmistoa tarvitaan myös tietokoneen perustoimintoihin, joita ilman laite ei pystyisi ratkaisemaan ongelmaa.

Sana ohjelmisto viittaa yhteen kokonaisuuteen, mutta sellaista ei siis ole olemassa. Tietokonejärjestelmä koostuu sipulin kaltaisista kerroksista, joissa on useita ohjelmistokerroksia peruslaitteiston ytimen yllä. Tämä kaikki voi tietysti kuulostaa monimutkaiselta, mutta loppujen lopuksi ohjelmistot eivät ole kovin vaikea asia.